29 Март 2024, 08:04 Днес (0) | Вчера (11)

Обезщетенията заради самолетната катастрофа в Москва може да достигнат 100 млн. рубли

07 Май 2019 13:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 май 2019, 13:04
youtube.com

Алфа Страхование и СОГАЗ са застрахователи на авиокомпанията

41 души загинаха на 5 май при самолетна катастрофа на московското летище Шереметиево. Руският пътнически самолетът Sukhoi Superjet 100 на "Аерофлот", изпълняващ курс SU1492 по маршрута Москва-Мурманск, се запали при аварийно кацане на летището половин час след излитането си. Аварийното кацане се наложило заради лоши атмосферни условия. Машината се опитала да се приземи два пъти, като при втория опит самолетът се запалил. Общо 78 души са били на борда на самолета, от тях са загинали 40 пътници и един член на екипажа.

По предварителни оценки, направени от президента на Всерусийския съюз на застрахователите и Националния съюз на застрахователите на отговорности – Игор Юргенс, обемът на застрахователните обезщетения по предварителни оценки може да достигне 100 млн. рубли.

Застрахователни обезщетения за семействата на загиналите, както и за пострадалите от катастрофата, ще бъдат начислени от три източника: от застрахователните компании, от регионалния бюджет и от авиокомпания "Аерофлот".

Отговорността на ПАО "Аерофлот" за вреди, причинени на живота и здравето на пасажери, е застрахована в компаниите "Алфа Страхование" и СОГАЗ. В съответствие с действащото законодателство застрахователите ще изплатят обезщетение на роднините на загиналите, както и на ранените пътници. Към момента застрахователите оценяват щетите.

Превозвачът, който осъществява авиорейса, има застраховка. Авиокомпанията ще обяви размерът на обезщетенията, като предварително семействата на загиналите ще получат по 5 млн. рубли. Според руското законодателство всички пътници в обществения транспорт при причиняването на увреда получават обезщетение, като при смърт обезщетението е не по-малко от 2,025 млн. рубли, а при увреда на здравето обезщетението зависи от получените травми, но не по-малко от 2 млн. рубли.
Обезщетения трябва да бъдат изплатени и на екипажа на самолета, като според Въздушния кодекс на Русия сумата е 1 млн. рубли.
От Фонда за социално застраховане на семействата на загиналите, които по време на полета са изпълнявали служебни задължения (например, членове на екипажа, както и граждани в командировка), ще бъдат изплатени обезщетения в размер на 1 млн. рубли.
От регионалния бюджет семействата на загиналите ще получат по 1 млн. рубли, а пострадалите – по 500 хил. рубли.  Освен това, федералните закони предвиждат ежемесечни застрахователни компенсации за непълнолетните деца на загиналите пътници, като за тях размерът на обезщетението се определя на база средната заплата на загиналия застрахован пътник.

Основната версия, по която работи следствието, е удар от мълния, след която автоматичните системи на самолета отказали. Заради мълнията вероятно се е запалила електрическата система и е станало задимяване в кабината. Опашната част на самолета е напълно унищожена.
Самолетът SSJ-100 е нов, произведен е през 2018 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив