28 Март 2024, 23:28 Днес (11) | Вчера (12)

Около 30% от индустриалното свиневъдство в България вече е унищожено

13 Август 2019 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 август 2019, 12:38

Заедно със свиневъдството пред фалит ще бъдат и други отрасли – месопреработвателните фирми, зърнопроизводителите, производителите на лекарства

Около 30% от индустриалното свиневъдство в България вече е унищожено с навлизането на болестта африканска чума по свинете (АЧС). Опасността от заличаването за дълъг период от време на цял отрасъл от родното животновъдство все още не е преодоляна и мерките, предприети от държавните институции, трябва да се спазват. За това предупреди по време на заседание на  епизоотичната комисия в област Добрич д-р Румен Караманов, предаде БНР. д-р Караманов е управител на най-големия свинекомплекс в България – този в село Козлодуйци, където в момента се отглеждат близо 90 000 животни. В област Добрби със заповед на областния управител беше обявено бедствено положение, въпреки че и до този момент няма открито огнище наафриканска чума по домашните прасета. Мерките бяха взети превантивно, тъй като в областта има 8 индустриални ферми за прасета и се отглеждат над 120 000 животни.
Проблемът с АЧС е много сериозен и обрича свиневъдството на фалит, ако не се спазят мерките, които държавата вече е предприела. Заедно със свиневъдството пред фалит ще бъдат и други отрасли – месопреработвателните фирми, зърнопроизводителите, производителите на лекарства и затова да се говори, че някой се опитва да облагодетелства едни, а да страдат умишлено други, е повече от неправилно. С тези думи д-р Румен Караманов се обърна към всички присъстващи в залата по време на заседанието на епизоотичната комисия в Добрич, като подчерта, че това е единствената област в страната, която обяви бедствено положение преди чумата да е навлязла и се дава за пример като начин на действие.

Според Караманов умишлено се всява напрежение по темата с АЧС, някои хора дори си позволяват да се заиграват с проблема, без да осъзнават неговата потенциална опасност. Ако държавата не се справи с мерките, които е предприела, ще спрат и парите за подпомагане от Европа.

Д-р Караманов изрази възмущението си и от факта, че хора, изкарващи пари чрез нерегламентирана търговия с месо и животни, които работят изцяло в сивия сектор и не внасят нито лев данъци, имат очите да защитават незаконния си бизнес и да не се подчиняват на наредбите и законите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив