29 Март 2024, 02:22 Днес (0) | Вчера (11)

Онлайн търговията засили търсенето на складови площи

18 Май 2020 10:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 май 2020, 10:51

Пазарът на логистични площи в София регистрира слаба активност в началото на 2020 г.

Промяната във вътрешното потребление поради правителствените мерки за ограничаване дейността на физическите обекти доведе до ръст на онлайн търговията. За да се справят с обслужването на този тип поръчки, куриерските компании и търговците с онлайн магазини предприемат действия по реорганизация на логистиката и доставките си. В резултат се засилва интересът към складови площи до 1000-2000 кв. м в рамките на София, показват данни на консултантска компания, специализирана в имотите. "В трудни моменти и постоянно променящи се пазарни обстоятелства компаниите търсят все повече услугите на логистични компании (3PL), които намаляват оперативните разходи, увеличават ефекта на синергията и носят икономия от мащаба. Предвид намалелите физически продажби, оптимизирането на разходите за транспорт и логистика става все по-ключово за търговските компании. Устойчивият темп на развитие на електронната търговия и куриерски услуги е основен двигател на търсенето на складови площи", коментира Жоро Ангелов, мениджър "Индустриални имоти и развитие на парцели".
По данни на компанията, търсенето на складови площи е провокирано от онлайн продажбите, но пазарът на логистични площи в София регистрира слаба активност в началото на 2020 г. Макар за сегмента 2019-та да завърши с голям обем завършено строителство и висока наемна активност, последиците от COVID-19 кризата дадоха негативно отражение. За първите три месеца общото усвояване се движи около 9 500 кв. м, включвайки няколко договора за наем и завършването на малки проекти за собствено ползване. Заради ограниченото предлагане на модерни логистични площи, от компанията очакват значителна част от строящите се проекти за отдаване под наем да бъдат заети още преди да бъдат завършени.
Свиването на потреблението нанесе сериозни щети върху производството и замрази плановете на компаниите свързани с недвижими имоти. В индустриалния сегмент в краткосрочен план се очаква търсенето на различни групи продукти да бъде засегнато, което е възможно да се прехвърли върху българските производители и изпълнители.
"Експортно ориентираната част от българската икономика е засегната от наложените рестрикции и намалено потребление. Може да се очаква в средносрочен и дългосрочен план, че настоящата ситуация ще допринесе за започване на нови производства в България. Това са компании, които търсят по-високо качество, съкратени срокове за организация на производството, по-висока сигурност на транспорта и доставките до Европа", допълва Жоро Ангелов.
Поради проблемите с износа и пониженото вътрешно потребление прогнозата на правителството е БВП на страната да намалее с около 3% през 2020 г.
Наемните нива на логистичните площи остават стабилни – в София са 3.8 евро/ кв. м за по-големи обекти и 4.2-4.4 евро/кв. м за средни по големина помещения. Делът на свободните площи е около 2%, като не се очаква значителна промяна по този показател в краткосрочен план. Според експертите доходността от инвестициите в сегмента вероятно ще намалее леко през следващите тримесечия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив