19 Април 2024, 03:22 Днес (0) | Вчера (11)

Оптималната почивка е по десет дни на всеки шест месеца

25 Юли 2014 13:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 юли 2014, 12:55
Булфото

Два пъти по десет дни отпуск е оптималният вариант за почивка на работещите през годината, показва допитване на БТА до службите по трудова медицина

Според синдикатите обаче в повечето предприятия практиката показва, че хората предпочитат да изхарчат 20-те работни дни - регламентирани от Кодекса на труда (КТ) - наведнъж. Тази тенденция става по-отчетлива, особено след отпадането от кодекса на изискването поне половината от отпуската да се използва наведнъж, а останалата част да се разпределя по преценка на работника след одобрение на работодателя, коментира Величка Микова, юрист "Правна защита на труда" в КНСБ.

Снежана Славчева, директор "Индустриални отношения" в Българската стопанска камара (БСК) отбеляза, че има практика работодателите от малки и средни предприятия от услугите да пускат персонала си в колективен платен годишен отпуск заради невъзможността работниците да се заместват. Това най-често става във фирмите от шивашката индустрия - между две поръчки, в счетоводните къщи и др. Тази възможност се регламентира допълнително в колективен трудов договор или в правилника за вътрешния трудов ред на предприятието, обясни Снежана Славчева. 

Десет дни не са достатъчни за пълноценна почивка, но са единственият вариант при гарантирания в Кодекса на труда размер на отпуск, коментира за БТА д-р Мария Чернаева, ръководител на Служба по трудова медицина. Кратките почивки по няколко дни са неефективни, защото организмът ни се нуждае от адаптация дори и към почивката. Ако през три месеца ползваме по пет работни дни за почивки, надали ще се възстановим достатъчно, коментира Величка Микова от КНСБ.

Специалистите посочват, че извън посочени в Кодекса на труда професии, при които е предвиден допълнителен отпуск, за всички хора се отнася този оптимален ритъм на отдих - през шест месеца по десет дни.

Липсата на физическа активност при хората, които се занимават с умствен труд, не може да бъде наваксана за тези десет дни, отчита д-р Мария Чернаева. Същевременно специалистите по трудова медицина препоръчват почивката да не бъде аналогична на извършваната работа през годината. Ако сме заети в строителството, не е подходящо през отпуската да се заемем с ремонт на къщата или ако сме постоянно зад бюро, според специалистите е по-добре да се възползваме от активен отдих. 

Специалистите по трудова медицина съветват още при избор на далечна дестинация за отдих да знаем, че имаме нужда от почти седмица време, за да влезем в местния ритъм, след което да се потопим в почивката.

Освен това е добре при планирането на броя на почивните дни дори и в страната, да се отчете колко дни ще отидат за път и те да се добавят към исканите дни за отдих. При един ден път е необходим още един ден за възстановяване и така организмът започва да си почива едва на третия ден от отпуската ни. Пропуските през годините на правото на отпуск рефлектират по-късно върху здравето ни и най-малкото това се проявява в хронична умора и хронифициране на някои заболявания.

Кодексът на труда гарантира отпуска през лятото на работещите, които не са навършили 18 години и майките с деца до седем години. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив