20 Април 2024, 12:29 Днес (0) | Вчера (10)

Организации искат повече часове по кормуване

14 Януари 2020 08:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 януари 2020, 00:18

Шест НПО-та настояват кандидат-водачите да шофират на магистрали и в тъмната част на денонощието

Шест браншови неправителствени организации категорично подкрепиха идеята за увеличаване броя на часовете по кормуване, които задължително да се провеждат на магистрали и извън населени места, както и за шофиране в тъмната част на денонощието. В нарочно писмо до премиера и до трима министри – на образованието и науката; на транспорта, информационните технологии и съобщенията; до вътрешния министър, както и до председателя на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", автомобилните експерти посочват, че в момента голяма част от младите водачи не са достатъчно добре обучени, нямат необходимия опит и стават жертва на некачествено обучение от страна на недобросъвестни автошколи и автоинструктори. В момента кормуването на младите водачи се осъществява в тихи и безлюдни улици, без да се шофира извънградско и вечер. Някои от автомобилите на автошколите дори нямат винетен стикер за извънградско шофиране. Всичко това води до зачестилите през последните месеци тежки катастрофи и смъртни случаи с млади водачи.
Според представителите на Асоциацията за квалификация на автомобилистите у нас, на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, на Българската асоциация на пострадали при катастрофи, на Обединени сдружения за граждански контрол, на Национална асоциация "Сигурност" и на сдружение "Автоексперти за пътна безопасност" предлаганите от МОН и МТИТС по-голям брой часове по кормуване ще бъдат използвани конкретно за шофиране на автомагистрала и първокласни пътища, за шофиране в тъмната част на деня и на места с интензивен трафик. По този начин ще се повишат уменията на младите водачи и ще придобият повече опит и самочувствие.
Неправителствените организации апелират за повече часове по кормуване и предупреждават, че фирмите и лицата в сивия сектор са против тези промени, защото ще се наложи да правят допълнителни разходи за шофиране извън града и в тъмната част на деня.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив