29 Март 2024, 15:23 Днес (10) | Вчера (11)

Отпадането на роуминга е блокирано в Европейския парламент

25 Февруари 2014 12:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 февруари 2014, 12:04

Намаляват шансовете решението да бъде взето до европейските избори, което означава, че влизането му в сила ще закъснее поне с една година

Приемането на новите правила за телекомуникационните услуги в ЕС беше отложено за неопределено време, след като гласуването във водещата парламентарна комисия беше блокирано снощи в Страсбург.

Европейската комисия предложи отпадане на роуминга и на допълнителните такси за международни телефонни разговори в Европа, както и първата европейска правна защита на отворения интернет и нови правила за инвестиции в сектора на далекосъобщенията. Очакваше се от 1 юли 2014 г. да отпаднат таксите за входящо повикване, а таксите за пренос на данни в роумниг в ЕС да поевтинеят със 67%.

 "След снощното решение на Комисията по промишленост изследвания е енергетика бъдещето на телекомпакета е несигурно. Намаляват шансовете той да бъде приет преди европейските избори, което означава, че влизането му в сила ще закъснее поне с една година”, коментира Ивайло Калфин, който е член на комисията.

Той добави, че парламентарната комисия е попаднала в процедурен капан на депутатите от ЕНП, които са отказали да гласуват по предложенията по телекомпакета и по регламента, предвиждащ забрана на пластмасовите пликове, тъй като те били внесени само на английски език. Калфин обясни, че това било предварителна договрка с докладчика на групата, за да се ускори приемането на законодателния пакет. "Тъй като положението с директивата за телекомуникационните услуги беше идентично, социалистите предложихме или да се гласува по двете, или по нито едно. Така се блокира гласуването."

Приемането на двата текста е отложено за неопределено време, но докато законодателството за опаковките може да се придвижи напред и без мнението на комисията по промишлеността, то телекомпакетът остава блокиран, тъй като тя е водеща по приемането на законопроекта.

Целта на законодателното предложение за телекомуникационните услуги е да създаде единен европейски пазар на далекосъобщителни услуги. Заради липсата на общи норми, няма далекосъобщителна компания, която да работи в целия ЕС, а операторите и потребителите се сблъскват с различни цени и правила.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив