19 Април 2024, 08:56 Днес (0) | Вчера (11)

От догодина минималната работна заплата се увеличава на 460 лева

01 Декември 2016 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 декември 2016, 13:51

Депутатите гласуваха близо 450 милиона лева за Министерството на здравеопазването

Народното събрание реши от догодина минималната работна заплата да бъде увеличена на 460 лева. Депутатите одобриха и увеличаването на субсидията на Българската академия на науките с 10 млн. лева. Всички парламентарни групи, с изключение на ГЕРБ, подкрепиха предложението, предаде БНР.

Учените от БАН не могат да участват в европейски проекти, ако нямат собствено съфинансиране, заяви Румен Гечев от "БСП лява България". Заплатите на учените от БАН стигат само за да си платят сметките, допълни Милен Михов от патриотите. "Това унизително положение, в което десетки години българските учени бяха поставени, трябва да бъде променено." Институтите, които се занимават с фундаментални и с хуманитарни науки, не могат да печелят от постиженията си, защото те не могат да имат комерсиална цел, допълниха от АБВ. БАН може да си набави допълнителни пари чрез проекти, затова няма необходимост от допълнителна субсидия, смята Менда Стоянова от ГЕРБ. "В новия програмен период, където акцентът е върху интелигентния растеж, те са призвани да бъдат водещи, така че за наука пари има, но има за науката, която може да ги заработи."

Преди това пленарната зала отхвърли увеличаването на субсидиите за Министерството на културата, предвидени за изграждането на паметник на жертвите на тоталитарния режим на остров Персин. Янаки Стоилов от "БСП лява България" обясни, че това би станало опасен прецедент.

С над 2 милиарда лева общо ще разполагат МВР и Министерството на отбраната. Именно отбраната, образованието и здравеопазването бяха изведени като приоритети в бюджета. С близо 450 милиона лева ще разполага Министерството на здравеопазването догодина, решиха депутатите. Въпреки това част от социалните и здравни работници ще останат без увеличение на заплатите, заяви Марияна Тодорова от АБВ.

Междувременно от Селскостопанската академия изпратиха протестна декларация срещу обсъжданията в ресорната комисия на парламента на бюджета за 2017. Според учените орязването на поисканите допълнително 8 млн. лв. за академията обрича земеделската наука на колапс и застрашава съществуването на едно от най-старите научни заведения в България. От академията припомнят, че от близо 2 хиляди работещи там повече от 60% са с доходи около минималната работна заплата - в това число експерти и учени с висше образование.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив