29 Март 2024, 17:09 Днес (12) | Вчера (11)

От утре до 14 юни се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната

13 Май 2020 20:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 май 2020, 21:20

Новото, което се приема, е, че се разрешават трансплантациите. Разрешава се също всички хора свободно да посещават градските градини и паркове

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

"Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.
След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка", се казва в решението на МС.

Министър Кирил Ананиев каза на брифинг в Министерски съвет, че решението на правителството е продиктувано от това, че към момента няма рязка промяна в развитието на болестта и затова мерките, които досега са прилагани, трябва да продължат да се спазват и занапред.
Някои от основните мотиви за обявяването на извънредната епидемичната обстановка са следните:
-    Причинителят на заболяването има неизяснен произход и е с неизвестна инфекциозност;
-    Механизмът и пътищата на разпространение не са открити напълно;
-    Научните среди не са на едно мнение за причинителя на заболяването;
-    COVID-19 се развива в целия свят;
-    Заболяването се предава от човек на човек и води до тежко протичане и усложнения и основно за лицата над 60 години и тези с хронични болести
-    Огнищата на COVID-19 са в цялата страна;
-    Липсва специфично лечение за това заболяване;
-    Няма разработена специфична имунопрофилактика.
Предстои да бъдат издадени няколко заповеди, които влизат в сила от тази нощ. Заповедите са 4 вида:  противоепидемични мерки, преминаване през КПП-та и ограничения, карантина и изолация, работещи и неработещи дейности.
Всичко, което в момента е разрешено да работи, продължава да функционира и занапред, а което е забранено, ще остане затворено, посочи Ананиев
Новото, което се приема, е, че се разрешават трансплантациите. Разрешава се също всички хора свободно да посещават градските градини и паркове.

Здравният министър подчерта, че не е съгласен да отпадне 14-днешната карантина при влизане в страната ни на хора от други страни, без разлика дали са българи, или чужденци.

За отслабването на мерките ежедневно се наблюдава развитието на заболеваемостта у нас.  На базата на ежедневния анализ се преценява риска и дали мерките да бъдат затегнати или разхлабени, посочи още министър Ананиев. Той добави, че едни от най-важните критерии е броят на заразените и огнищата на зараза.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив