29 Март 2024, 14:16 Днес (9) | Вчера (11)

От 1 юли 2018 година без неустойка за лъжливи оферти за почивка

20 Април 2018 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 април 2018, 07:54

До 3000 лева глоба за туроператора или хотела, ако са измамили клиента

Туристите вече няма да дължат допълнителни такси, ако решат да прекратят договора си с туроператора, ако мястото, където ни настанят или условията на екскурзията не отговарят на предварително уговорените. Това става след като парламентът прие на второ четете промените в Закона за туризма. Важна част от новите разпоредби е и транспонирането на Европейската директива за пакетните пътувания. Новите текстове влизат в сила от 1 юли тази година, пише в. Монитор.

Основната цел на разпоредбите е да модернизират и разширят обхвата на защита на туристите. С тях се въвеждат по-сериозни гаранции за защита на потребителите, като допълнителна преддоговорна информация и защита за изпълнението им. Измененията ще позволят и прехвърляне на договор за пътуване от едно лице на друго след предизвестие на организатора в рамките на 7 дни преди началото.

Предвижда се също задължение за възстановяването на платените суми на туриста без забавяне в случаи, когато туроператорът е изпаднал в неплатежоспособност. От приетите разпоредби става ясно още, че ако ни предстои пътуване до дестинация, където има извънредни обстоятелства, то отново можем да се откажем без да ни искат допълнителни пари, както и да си върнем цялата сума, която вече сме дали на туроператора. Важно е да се отбележи обаче, че няма да имаме право на допълнително обезщетение.

Според закона туристическият бранш ще бъде улеснен с отпадането на общо 19 вида документи, които досега трябваше да се предоставят на хартиен носител и са свързани с основните дейности на министерството. Тези промени са в изпълнение на мерките и приоритетите на българското правителство за намаляване на административната тежест за бизнеса, уточняват от Министерството на туризма.

След влизането в сила на новия закон туристическото министерство ще контролира туристическите обекти. Засилените контролни функции на туристическото ведомство предвиждат контролно звено да проверява лица, извършващи туристически услуги. Длъжностни лица от ведомството ще могат да проверяват както обектите, така и дейността на лицата, работещи в тях. Промяната се налага заради многобройните сигнали за нарушения, адресирани до министерството.

Промените предвиждат съставените констативни протоколи да се изпращат до Комисията за зашита на потребителите (КЗП) за последващ контрол и налагане на санкции. Увеличава се горната граница на имуществените санкции - от 1000 на 3000 лв.

Въвежда се глоба в двоен размер при повторно нарушение.

Съгласно закона към днешна дата само по искане на КЗП може да се отнеме категорията, каза ресорният министър Николина Ангелкова миналата седмица, посочвайки, че министерството е с "вързани ръце". В момента чакаме друг орган да ни сигнализира, за да можем да стартираме процедура за отнемане на звезди, заяви тя и обеща по-строг контрол при категоризация на хотелите.

Правоспособност за упражняване на професиите екскурзовод, планински водач и ски учител ще могат да придобиват не само български граждани, но и граждани на държава - членка на ЕС, и на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Швейцария.
Тагове:  промениНСЗакон-туризъ

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив