29 Март 2024, 06:50 Днес (0) | Вчера (11)

Още два случая на коронавирус у нас - общо вече са 43

15 Март 2020 13:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 март 2020, 13:46

Затяга се контролът по границите на България и се увеличава броят на пристигащите, които ще бъдат поставяни под задължителна карантина

Потвърдени са още 2 нови случая на зараза с коронавирус у нас. Единият е от Плевен, а другият е от София. Така общият брой на регистрираните случаи на Covid-19 у нас става 43, от които двама са починали.
Пациентите, които в момента са настанени в болница заради зараза от коронавируса, са в стабилно състояние. Това съобщи на редовния брифинг по темата ръководителят на Националния оперативен щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски.
Той допълни, че най-сложен е случаят на 80-годишен пациент, който е настанен в "Пирогов": "С особен интерес гледаме случая в "Пирогов", защото става въпрос за възрастен пациент с двустранна пневмония, с инсулт - като придружаващо заболяване. Все още обаче няма нужда от интубация".
Подготовката в лечебните заведения върви на много високо ниво, каза още ръководителят на Щаба за Covid-19. Като пример той посочи, че кампанията на "Александровска" болница за набиране на доброволци за лечението на болни от Covid-19 e дала много окуражаващ резултат: "77 души доброволци, включително и такива знакови лица, като бившият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, Ирена Соколова която е бившият областен управител на Перник и др."
Проф. Мутафчийски оповести данни за динамиката на разпространение на Covid-19 по света. "В Гърция вече нещата са доста сериозни  - 228 пациенти, в Албания 38, в Босна и Херцеговина – 21, в Румъния 123, в Северна Македония са 19, в Сърбия  - 46, Хърватия -39, Турция – 6, Словения – 181."
В Италия има особено бурен скок. Чух вчера някой да казва, че било вече прехвърлено "платото" (на епидемията), но на мен не ми прилича на прехвърлено  -с 3 597 нови случая, тоест 21 157 души са обявени към тази сутрин в 6 часа (с Covid-19). Броят на починалите (за денонощие) е175, а  общият брой на починалите е 1 400, критичните случаи са 1 500.
В Иран са 12 000, в Южна Корея  - 8 162, в Испания  - 6 391, където се повиши и препоръката за непътуване. В Испания са починали само за вчерашното денонощие 60 души. В Германия случаите са 4 599  - с 646 нови случаи и един починал.. Франция  -808 нови случаи, като общият брой на случаите е 4469, 91 са починали.
В Съединените американски щати 642 нови случая, 60 починали, 2 982 е общия брой на случаите. Швейцария  - 1 375 случая, във  Великобритания са над 1100 случая, 10 са починали за последното денонощие.
Изключително динамична е ситуацията, вчера бяха обявени нови по-твърди мерки в редица страни  - в Белгия, във Франция, в Германия -в различни провинции, първа Бавария въведе по-големи ограничения. В Испания вече твърдо се препоръчва непътуване".
Засилва се контролът по нашата граница във връзка с многобройните наши сънародници, които живеят в рискови страни и които се прибират, подчерта проф. Мутафчийски.
"Разширява се вече броят на лицата, които поддържат на карантина и тя не е доброволна, а е задължителна. От Испания задължително се поставят на карантина.
Скоро, може и до довечера, да се предприемат подобни мерки и за други държави, защото само от вчера заразените са една много пъстра палитра - Дания, Нидерландия, от Австрия, Франция, така че вече трудно може да се определи коя е рискова и коя не е рискова, като че ли всички държави започват да стават все по-рискови".
Проф. Мутафчийски посочи, че тази сутрин е разговарял с главния комисар и шефа на Гранична полиция, който е уверил, че предприемат по сериозни и ограничаващи мерки за всички пристигащи. Първите анализи на регистрацията и картотекирането на потенциални по границите са показали много проблеми:
"Оказва се ,че нечетливите изписани на ръка адреси силно затрудняват работата - все пак факторът грамотност в известна част от пристигащите е много важен.
Има изрична инструкция на граничните полицаи всички служители по границите активно да съдействат за четливо и истинско изписване на всички данни, защото след това полицията и органите на РЗИ са силно затруднени в издирването на тези лица.
Сформирани са групи за издирване на потенциално заразени лица и контактни лица на всички, които са регистрирани вече, в които участват органите на МВР, служителите на РЗИ. Отчитаме изключително сериозен недостиг на медицински лица в тази дейност и затова вече има някои идеи за мобилизирането на служители от Регионалните здравноосигурителни каси от Агенцията по контрол на храните (БАБХ) и други", обясни проф. Мутафчийски.
След като до вчера вечерта бяха потвърдени над 40 случая на коронавирус у нас, а починалите досега са двама, снощи професор Мутафчийски се обяви за въвеждане на още по-строги мерки. Сегашните, по думите му, не дават нужния резултат.
Премиерът Бойко Борисов каза в телефонен разговор с президента Румен Радев,  че напълно подкрепя позицията за необходимостта от най-твърди мерки.
Съгласно вече действащите извънредни разпоредби търговски обекти могат да работят, но без да допускат струпването на хора. В моловете обаче могат да останат отворени само хранителни магазини, банки и аптеки. Затворени са нощни заведения, кафенета, ресторанти и заведения за бързо хранене, които обаче могат да извършват доставки.
Вчера правителството реши да удължи срока за подновяване на изтичащи лични документи с 6 месеца, за решения на ТЕЛК - до края на май, и за протоколите за специални лекарства до 12 месеца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив