20 Април 2024, 04:22 Днес (0) | Вчера (10)

Папа Франциск преупреди за катастрофални последици без договор за климата

27 Ноември 2015 12:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 ноември 2015, 10:27
Под лиценза на creativecommons

Папа Франциск предупреди за катастрофални последици, ако международната конференция в Париж, посветена на климатичните изменения, не постигне целите си

"Смея да кажа, че ще е катастрофално, ако на конференцията за климата частните интереси надделеят над общото благо и доведат до манипулиране на информация, за да бъдат защитени проектите им", отбеляза Франциск в Найроби, където се намират щабовете на програмите на ООН за околната среда (UNEP) и за подобряване на условията за живот в населените места (UN-Habitat).

Надявам се конференцията да завърши с подписване на глобално и трансформиращо споразумение, основаващо се на принципите за солидарност, справедливост, равенство и участие, и ориентирано към постигането на три едновременно сложни и независими цели: облекчаване на последиците от изменението на климата, борба с бедността и зачитане на човешкото достойнство, каза той.

Папата призова международната общност да попречи на незаконната търговия с диаманти и редки метали, която "подхранва политическата нестабилност, организираната престъпност и тероризма".

"Незаконната търговия с диаманти и скъпоценни камъни, с редки метали или стратегически ценности, с дърво, биологичен материал, както и с предмети от животински произход като слоновата кост (. . .), подпомагат политическата нестабилност, организирана престъпност и тероризма. Настоящото положение е зов на хората и на земята, който трябва да бъде чут от международната общност", каза папата в реч в централата на програми на ООН в столицата на Кения, Найроби.

Папата отправи необичайно остра критика към световната система за либерализиране на международната търговия в рамките на регионални търговски споразумение и на Световната търговска организация (СТО).

Изглежда все още не е постигната система за международна търговия, която да е справедлива и изцяло в служба на борбата с бедността и изолацията, каза Франциск в реч, фокусирана върху разрушаването на околната среда.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив