20 Април 2024, 06:30 Днес (0) | Вчера (10)

Парите за пенсионери скараха депутати

13 Ноември 2019 08:35 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 ноември 2019, 12:37

БСП отново повдигна темата за преизчисляване на пенсиите

Бюджетът за държавното обществено осигуряване предизвиква полемики в извънредното парламентарно заседание днес. Депутатите продължиха дискусията си почти до 6 вечерта, разменяйки си реплики и дуплики, пише в. Монитор. Още миналата седмица стана ясно, че днес политиците ще обсъдят извънредно бюджета за здравната каса и за държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г. Предвидените пари обаче успяха да станат причина за спорове.
"Днес се намираме в парадоксална ситуация - правителството определи, че от догодина прагът на бедност ще е 363 лв., а в същото време минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 234 лв.”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Правителството казва, че не може да се живее с доходи под 363 лв. и в същото време казва на тези хора, дали своя принос за изграждането на българската икономика, че трябва да го правят с 234 лв.", каза Нинова. Тя подкрепи мнението на настоящия председател на социалната комисия и депутат в ДПС Хасан Адемов за дългосрочната визия за работни места, високи доходи и високи осигурителни вноски, но наблегна, че това ще отнеме години.
"Възрастните хора имат нужда от актуализация днес”, завърши Нинова като допълни, че преизчислението е наложително. Тя припомни и съществуването на Сребърния фонд, създаден 2007 г., чиято цел бе да приема суми от приватизация, концесии и концесионни такси, както и излишъци от бюджета. "По прогноза парите в него днес трябваше да бъдат 10-15 млрд. лв., а има 3 млрд. лв. - а тези при можеше да помогнат на пенсионната система”, допълни лидерът на червените. "Това е един спокоен и лесно изпълним бюджет, който не предлага нови политики”, коментира Хасан Адемов от ДПС. Според него ножицата между старите и новите пенсии ще продължи да се разтваря, а с тези при няма как да се реши нито един проблем на социалното осигуряване. На подобно мнение бе и Виолета Желева от левицата, която каза, че бюджетът е в застой и няма да подобри живота нито на майките, нито на пенсионерите. От "АТАКА” също разкритикуваха сметката за държавно осигуряване за 2020 г. "И този бюджет е монетарен и рестриктивен”, каза Павел Шопов от "АТАКА”. От ГЕРБ обаче отговориха на критиките като коментираха, че дори да се преизчислят пенсиите, то те няма да излязат по-евтино. "Всички искаме да получаваме високи доходи, но едно са желанията, друго са възможностите на държавата”, каза Светлана Найденова от ГЕРБ като допълни, че у нас системата работи с личния осигурителен принос на дадено лице. "Не подкрепям това преизчисляване, което непрекъснато внасяте, защото така изкривяваме пенсионния модел и автоматично влизаме в спиралата на дефицитите, на което вие сте крале”, каза Найденова в реплика към Нинова. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов припомни, че именно патриотите са настоявали за по-висока минимална пенсия преди 2 години, но тогава левицата не ги подкрепила, което и стана причина той да попита депутатите дали имат съвест. Симеонов каза, че предстои коалиционен съвет ГЕРБ-ОП за намиране на решение за ръст на пенсиите. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков завърши с думите, че бюджетът е реалистичен и постижим. "С него почти няма изменения в кодекса за социално осигуряване, което ми дава основание да смятам, че рисковете да минимални и бюджетът е лесно постижим”, каза Петков. По думите му за пръв път се предвижда парите от вноски да са над 8 млрд. лв. и да покрият 2/3 от разходите в сметката. Въпреки разногласията, депутатите приеха бюджета. Той бе подкрепен от 121 народни представители, а 87 се обявиха против.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив