29 Март 2024, 10:55 Днес (3) | Вчера (11)

Патриотичният фронт е против държавата да плати дългове към американските ТЕЦ-ове

10 Септември 2015 13:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 септември 2015, 11:04
Под лиценза на creativecommons

Европейската комисия ще потвърди, че договорите с американските централи са държавна помощ

Европейската комисия ще потвърди, че договорите с американските централи са държавна помощ. Такова уверение изрази пред Дарик съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов по повод изпратеното запитване от Комисията за проверка на финансовото състояние на енергетиката, на която той е председател, дали според европейските директиви има държавна помощ при тези договори. Той коментира законопроектът за прекратяване на договорите с двете централи, както и отворената от БЕХ оферта за търсене на заем за разплащане на НЕК с двата ТЕЦ-а. По думите му тези пари не трябва да се дават, защото това ще бъде признаване на договора и така по-трудно ще се прекратят договорите, затова именно приключването им трябва да е първата стъпка.

До края на годината ще има отговор на запитването от Комисията за проверка на финансовото състояние на енергетиката дали договорите с американските централи "AES Марица-изток 1" и "Кунтурглобал Марица изток 3" са държавна помощ. Това обясни пред Дарик председателят на комисията и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

"Работят по въпроса и в скоро време ще имаме отговор дали това съгласно нормите на европейските директиви е държавна помощ. Каквото е, нямайте съмнение въобще. Трябва да изчакаме, там има една администрация, която трябва да се свърши работата", каза той. Симеонов очаква отговор да има до края на година и той да е положителен.

Той коментира и законопроектът за прекратяване на договорите с американските ТЕЦ-ове. По думите му, ако се прекратят договорите, това ще се отрази благоприятно на потребителя, защото двата ТЕЦ-а са с 40 процента дял в стойността на електроенергията, което 4 от 10 лева за американските централи, допълни Симеонов.

"Все още вървят съвещанията и консултациите в министерствата на енергетиката и на финансите. Имахме срещи през август със специалисти, изготвили закона, сега имаме с техните специалисти. Имаме преписки. Движат се нещата, не сме ги спрели. Но законът е тежък и ще изисква време", обясни той.

По повод обявената миналата седмица оферта от БЕХ за търсене на банка или банки за заем от 650 милиона лева за разплащане с американските централи, който процес върви паралелно с подготовката на законопроекта за прекратяване на договорите с централите Валери Симеонов бе категоричен, че парите не трябва да се дават. Той е казал това на премиера министъра на финансите.

"Не трябва да се допуска такова плащане, защото то ще бъде поредно признаване на договора, което ще усложни прекратяването на договорите. Първо трябва да се приключи с този договор, да влезе закона в Народното събрание, да се гласува дай боже и по този начин ще отпадне необходимостта от допълнително договаряне, защото ще се види друга истина - че американските ТЕЦ-ове имат да връщат пари на държавата", каза Симеонов. Той се надява скоро Министерският съвет да излезе с добро становище и законопроекта да влезе за разглеждане в комисии.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив