19 Април 2024, 17:40 Днес (10) | Вчера (11)

Пенсионни експерти в спор коя пенсия е по-изгодна – частната или държавната

31 Октомври 2016 09:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 октомври 2016, 09:46
thinkstockphotos.com

Според Даниела Петкова хората с втора пенсия в универсалните фондове ще имат по-висок стандарт от онези, които се осигуряват само в ДОО. Обратното смята проф. Любомир Христов

Финансистът проф. Любомир Христов разкритикува остро допълнителната пенсионна система. Днес той ще представи свое изследване защо две пенсии могат да се окажат по-малко от една. В предаването "Преди всички" по БНР проф. Христов посочи, че това е гарантирано от последните промени в Кодекса за социалното осигуряване.  "Допълнителното осигуряване просто е заместващо... Пенсията от УПФ не може да допълни пенсията от ДОО", посочи експертът. На хората беше дадена възможност да се откажат от осигуряване в универсалните пенсионни фондове, но никой не им посочи как да направят своите сметки. Правата на хората в държавното обществено осигуряване са по-добре защитени, защото в УПФ пенсията е изложена на инвестиционен риск – нещо, което с държавните пенсии не се случва, категоричен бе проф. Христов. "С малки изключения, за хората е по-изгодно да насочат цялата си вноска за пенсия към държавното обществено осигуряване, с пълното съзнание, че само пенсията от ДОО няма да им е достатъчна", каза още той.  Христов препоръча на хората ако имат спестявания и са решили да правят допълнителни инвестиции за пенсии, да ги насочват извън пенсионната система у нас, в глобалната икономика. Той нарече системата на допълнителното пенсионно осигуряване "примитивна и паразитна".

Даниела Петкова, член на Асоциацията на пенсионните фондове и главен изпълнителен директор на ПОК "Доверие", посочи, че такива призиви да се прехвърлят пенсиите в държавното осигуряване се чуват не за първи път. "Спекулира се много сериозно с размерите на пенсиите, защото ако и в момента противниците на втория стълб не успеят, в бъдеще това няма как да се случи." "Вторият стълб е планиран да изплаща размерите на пенсиите още от момента на своето създаване през 2000 г. , когато хората, които имат такъв стаж във втория стълб, колкото и в ДОО, и са плащали редовно вноските си. За тези хора няма никакво колебание, че размерът на втората пенсия ще увеличи техните пенсионни доходи и те ще имат по-висок стандарт на живот", категорична бе Петкова. 
Тя обаче подчерта, че се работи се в посока на това пенсионните фондове да бъдат възпрепятствани да започнат изплащането на парите на хората, които се осигуряват в тях.
За поредната промяна в КСО Петкова каза, че се пристъпва към промяна в Кодекса без въпросът за фазата на изплащане на пенсиите да се засяга. Според нея, остава се с впечатлението, че се работи по посока частните пенсионни дружества да бъдат препятствани в старта на изплащането на втората пенсия. Петкова подчерта, че призиви като този на проф. Христов хората да преместят парите си от частите фондове в ДОО допълват това впечатление.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив