26 Април 2024, 15:15 Днес (8) | Вчера (14)

Питат за личните сметки на физически лица, водени от Централния депозитар

17 Януари 2019 13:13 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 януари 2019, 12:30

Целта е активизиране на акционерите в рамките на предварително определен срок от 1 година да предприемат действия

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане Концепция за личните сметки на физически лица, водени от "Централен депозитар" АД (ЦДАД) в т.н. Регистър А. Срокът за изразяване на мнения, предложения и становища по нея е 30-дневен и приключва на 15.02.2019 г. и може да бъдат изпращани на e-mail: masspriv@minfin.bg

В Концепцията са разписани конкретни действия за решаване на проблеми, натрупани и обсъждани многократно от инвестиционната общност по отношение раздвижването на "спящите" акции от масовата приватизация. В нея е предвидено провеждането на широкомащабна информационна кампания, насочена към притежателите на публичнотъргувани ценни книжа. Целта е активизиране на акционерите в рамките на предварително определен срок от 1 година да предприемат действия по прехвърлянето им от лични сметки към подсметки при инвестиционен посредник. След изтичане на този срок акциите, дефинирани като "спящи", ще се прехвърлят в специално създаден за целта инвестиционен фонд. Срещу книжата си лицата ще получат дялове от фонда, равностойни на притежаваните от тях акции. Предвижда се след изтичане на 5 годишен нормативно установен срок, в случай че лицата продължат да проявяват незаинтересованост, паричните средства, съответстващи на непотърсените дялове, ще бъдат внесени в полза на обществения интерес.

В рамките на предвидената информационна кампания и неактивните притежатели на акции в непублични дружества от масовата приватизация ще бъдат насърчени да активизират своето участие в тях.

Концепцията е разработена въз основа на проведените до момента инициативи - семинари, дискусии и неформални дебати - с инвестиционната общност. Въпросите, засегнати в Концепцията са били обект и на разглеждане от експерти на Европейската банка за възстановяване и развитие в нарочно изследване на подобни проблеми в няколко балкански държави.

На база на Концепцията ще бъдат разработени предложения за законодателни промени, с които да бъдат решени въпросите относно личните сметки на физически лица, водени от "Централен депозитар" АД (ЦДАД) в т.н. Регистър А.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив