25 Април 2024, 09:55 Днес (1) | Вчера (12)

Повечето български компании нямат голям опит в наемането на чужденци

12 Август 2019 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 август 2019, 16:54

Ключов момент при наемане на работа на хора от трети страни е желанието да се интегрират, да работят и живеят в България

69% от българските компании твърдят, че имат нужда от допълнителни служители на постоянен трудов договор, а 14 % търсят сезонни работници. Една четвърт от запитаните работодатели нямат нужда от нови работници в момента. Данните са от проучване на БТПП, свързано с интеграцията на бежанци.
Най-търсени са специалистите със средна квалификация – 62% от фирмите се нуждаят от тях. 18% търсят висококвалифицирани служители, а 20% биха наели работници и без квалификация. Само 14% от участниците в проучването вече са наемали чужденци от трети страни /извън ЕС/. Останалите 86% нямат опит в това отношение.
Компаниите, които са имали работници от трети страни, посочват, че това са хора предимно от: Македония, Молдова, Русия, Афганистан. Болшинството работодатели са останали с добри впечатления от работата им: те са отговорни и съвестни, имат желание да работят и да научат български език.
76% от запитаните компании отговарят, че могат да наемат чужденци от трети страни, ако имат необходимата квалификация, опит и езикови познания. 15% от работодателите в страната предпочитат да наемат българи. Останалите 9% твърдят, че биха наели чужденци, ако имат някакъв български произход или ако покажат готовност да учат и да се обучават.

На въпроса дали имат информация за необходимите документи и процедури за наемане на гражданин на друга държава, пребиваващ в България, 21% от представителите на бизнеса отговарят положително, 44% нямат такава информация, 11% разполагат с частична информация, а 11% не са се интересували до сега.

Проучването показва, че българските фирми имат многобройни изисквания към граждани от трети страни, които да бъдат наети в страната. Някои от тях са: да са отговорни и съвестни, да могат да работят в екип, да са готови да се обучават, да са в добро здравословно състояние, даимат желание да се интегрират в българското общество. Сред нужните технически умения са: да имат специфична квалификация според сектора, да имат минимум познания по български език и да имат желание да го учат, да имат добри познания по друг чужд език /освен майчиният им език/.

Резултатите от направеното проучване показват също така, че има работа за чужденци от трети страни в секторите: строителство, монтажни дейности, машиностроене, транспорт и логистика, търговия, производство на мебели, дървообработване, текстилно производство и др.


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив