29 Март 2024, 10:59 Днес (3) | Вчера (11)

Повечето живозастрахователи у нас покриват ковид риска

26 Ноември 2020 10:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 ноември 2020, 10:55

Някои застрахователи предлагат покрития и за медицински разходи

Асоциацията на българските застрахователи направи проучване сред членовете си дали предлагат застрахователна защита по риска COVID-19. Резултатите показват, че преобладаващата част от живозастрахователите и някои общозастрахователни дружества предлагат различни възможности за своите клиенти. Пет от животозастрахователните компании и една от общото застраховане са посочили в отговорите си, че за тях "ковид" не е изключен риск. С други думи, те третират заболяването като стандартна инфекция и го покрит по полици, предвиждащи обезщетения, свързани със заболяване. Размерът на обезщетенията или плащанията зависи от условията по конкретната полица. Други застрахователи посочват, че предлагат продукти с включено "ковид" покритие или такова може да се добави по желание на клиента.
Сред вариантите, предлагани на пазара са: рискови застраховки "Живот", застраховки "Заболяване и злополука", като освен за групови (за работодатели), има оферти и за индивидуални застраховки. Най-общо, по тях покритията (основни и допълнителни) са за смърт в резултат на заболяването, обезщетения (дневни пари) за болнично и домашно лечение, обезщетения за временна нетрудоспособност, има и оферти за покрития на трайно намалена или загубена трудоспособност в резултат на заболяването. Някои застрахователи предлагат покрития и за медицински разходи (медикаменти, прегледи и изследвания вкл. тест за корона вирус). Има здравни застраховки, които включват ковид риска. Предлагат се и застраховки "Злополука за учащи се, деца и персонал в учебни и детски заведения" с такова покритие. Условията и размерите на обезщетенията са различни в зависимост от условията по полицата. Например, дневните плащания за престой в болница могат да варират от 10 до 50 лв. на ден, има различни ограничения/изрични условия по отношения на максималния броя дни престой.
За хората, които планират пътуване извън страната, има възможност за застрахователна защита, включваща риска "ковид". Има общозастрахователни компании, които предлагат такава по застраховки "Помощ при пътуване в чужбина" и "Отмяна на пътуване". При първия вид застраховка се покриват медицинските разходи, свързани с диагностицирането и лечението от "ковид" в чужбина. По втората се изплаща обезщетение според условията по полицата, например – отмяна на пътуването поради карантина, домашно лечение или хоспитализация в резултат на заболяване от ковид и други.
Припомняме, ИНСМАРКЕТ писа многократно за това как компаниите отговарят на пандемията още при първата вълна на коронавируса.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив