27 Април 2024, 01:45 Днес (0) | Вчера (11)

Подготвяните изменения в Закона за гражданска отговорност предизвикаха горещи дебати

25 Май 2023 09:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 25 май 2023, 09:36

Хърватските автомобилни застрахователи се готвят да се изправят пред нов Закон за задължителната гражданска отговорност. В момента законопроектът е в процес на обществено обсъждане, което трябва да приключи до 3 юни. След това промените в закона ще бъдат внесени в правителството, а след това и в парламента и се очаква да влязат в сила още през есента.

Според osiguranje.hr Хърватската асоциация на автомобилната индустрия (HUAS) обявява, че ще има "тектонични промени", които ще "свалят монополите на застрахователните компании". HUAS подчерта, че разпоредбите на новия закон предвиждат клиентите на застрахователите да имат право да получат оценка на щетите не само от техния застраховател, но и от независими лица, лицензирани сервизни техници. От Асоциацията твърдят, че броят на споразуменията по исковете е твърде голям, което води до голям брой неправилни ремонти и цялостно намаляване на безопасността на автомобила. "Същността на новия закон е, че и застрахователите, и застрахованите имат същите права и задължения, които съществуват в ЕС, че броят на сетълментите е значително намален, че избягването на ДДС е невъзможно,

Застрахователите обаче не са съгласни с това мнение. Според Хърватското застрахователно бюро (HUO) промените в Закона за основното автомобилно застраховане се отнасят преди всичко до необходимостта от прилагане на промени в Директивата за застраховането на моторни превозни средства, свързани със защитата на увредените страни в случай на трансгранична несъстоятелност , сертификати за неблагоприятни събития, дефиниции на нови превозни средства и други подобни. "Важно е да се каже, че системата за обезщетение по застраховка "Гражданска отговорност" работи много добре. А именно, годишно сключваме над три милиона договора за застраховки "Гражданска отговорност" на автомобили и каско, като всяка година се уреждат над 100 000 искове за обезщетения и над 200 милиона евро се изплащат само в сегмента на Гражданска отговорност, с незначителен брой съдебни производства", каза директорът на HUO Хрвойе Паукович.

"Ние работим по този закон с други заинтересовани страни и очакваме вносителят на закона, Министерството на финансите и нашият регулатор Ханфа да вземат предвид тези факти при изготвянето на окончателните предложения за закона, както и подзаконовите нормативни актове. Очакваме също, че определени предложения за промени, изпратени от определени групи по интереси, свързани с моторните превозни средства, ще бъдат разпознати като предложения за насърчаване на техните специфични интереси, а не като предложения, насочени към защита на потребителите", каза Паукович за osiguranje.hr.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив