19 Април 2024, 23:36 Днес (10) | Вчера (11)

Поход за климата ще има по софийските улици в Световния ден на климата

15 Май 2015 11:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 май 2015, 11:04
Под лиценза на creativecommons

Поход за климата ще има днес в София по повод Световния ден на климата, който се отделязва на 15-ти май. Организатори на събитието са ПП Зелените и Коалиция за климата

Световният ден на климата е обявен от министрите на страните-членки, подкрепили Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата, подписана на 5 юни 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Документът е ратифициран и от България през март 1995 г.

Шествието ще тръгне в 18:00 ч. от Попа на ъгъла на ул. "Граф Игнатиев" и бул. "Патриарх Евтимий" и ще стигне до Министерски съвет. Идеята на организаторите е събитието да е своеобразно продължение на инициативата Climate March, която започна в Ню Йорк през септември 2014 г. и остана като най-големият климатичен протест досега.

Основната цел на климатичния поход е да отправи ясно послание към нашите и световни лидери, които ще се срещнат за двадесет и първи път в Париж (COP 21) между 30 ноември и 11 декември 2015 г. на срещата на върха по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.

"Светът очаква реално юридическо-обвързващо споразумение със задължителни цели за намаляване на емисиите от парникови газове, заместващо протокола от Киото. Ако за поредна година споразумението не стане факт, планетата ни ще бъде безпрецедентно застрашена от климатични промени, засягащи хората и природата по цялата земя," напонят от коалицията за климата. "Ние сме първото поколение, което се сблъсква с негативното въздействие от климатичните промени и последното, което може да направи нещо, така че те да бъдат спрени."

Проблемът е резултат от човешката дейност и зависимостта на нашите икономики от изкопаеми (въглеродни) енергийни източници (петрол, газ, въглища и др.) и вследствие на тяхното изгаряне температурата на планетата се увеличава.

Последиците от това увеличение на температурите в глобален мащаб са крайно неблагоприятни. Топенето на ледниците повишава нивото на световния океан. Това ще доведе до изчезването на редица острови и крайбрежни райони. Драстично ще се промени количеството и разпределението на валежите от дъжд и сняг, ще се засили честотата и увеличи интензитетът на сушата и ураганите, стотици милиони хора ще страдат от недостиг на вода и обработваема земя. Ефектът върху хората, особено най-бедните, ще е липса на препитание и загуба на традиционни територии за живеене. Това ще изостри конфликтите на регионално ниво и ще увеличи броя на хората, мигриращи и бягащи от природни и човешки катастрофи.

В България също виждаме проявленията на тези негативни ефекти. Голям брой наводнения отнеха човешки животи и унищожиха домовете на много хората. Горите, подложени на интензивна сеч, страдат от зачестилите пожари и засушавания, а честите градушки унищожават реколтата. Въздухът ни е сред най-мръсния в Европа, а големи замърсители често са недосегаема собственост на олигарси или юридически лица, които не правят достатъчно за справянето с този глобален проблем.

Все още има шанс да ограничим този процес и да спасим човека и планетата ни, а рискът - да се превърне в икономическа възможност за нов подход за икономическо развитие. "Точно заради това, има смисъл от Климатичния поход на 15-ти май, за да изискаме от политиците да подкрепят амбициозни цели и да се споразумеят за дългосрочни действия за ограничаване на затоплянето на климата чрез задължителни мерки за реформи в енергетиката, транспорта, селското стопанство и преминаване към нисковъглеродна икономика, което ние виждаме и като единствен устойчив път за бъдещето на хората и нашата планета," заявяват организаторите на похода.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив