29 Март 2024, 12:23 Днес (6) | Вчера (11)

По 150 на ден сменят работата в столицата

08 Април 2020 09:15 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 април 2020, 09:07

Двойно скочи издаването на е-свидетелства за съдимост

По 150 души на ден сменят работата си в София заради кризата с коронавируса. Според данните на правосъдното министерство и Софийския районен съд (СРС), предоставени на "Монитор", в последния месец има бум на ваденето на свидетелства за съдимост, които са част от комплекта документи, нужни за започване на нова работа.
Електронните свидетелства за съдимост се издават от Министерството на правосъдието. Искането се прави от граждани, които имат електронен подпис, и от институции за служебна справка - съд, МВР, НАП и др. През март 2020 г. са поискани и издадени 1053 електронни свидетелства за съдимост от граждани, а през март 2019 г. цифрата е била 591, тоест скочили са двойно. Свидетелствата на хартия се издават от районните съдилища.
От СРС казаха, че от 16 до 31 март не са издавали свидетелства за съдимост, защото съдийската колегия на ВСС на 15 март реши свидетелствата да бъдат само по електронен път по време на извънредното положение. Съдийската колегия обаче промени решението си в края на март и разреши съдилищата да издават хартиени свидетелства за съдимост на принципа "на едно гише", което е до входа на сградите. Причината - много хора без електронни подписи искат да им бъдат издавани свидетелства за съдимост от съдилищата. И тогава от 1 април в СРС е започнало издаването.
Оттогава до днес на ден издават между 150 и 170 свидетелства за съдимост. 95 % от тях са за започване на работа, а останалите - за служебна справка или друго основание. 5 лв. е таксата за издаване на свидетелство за съдимост. На гишето в СРС има ПОС терминал, за да се плати с карта. От СРС молят гражданите, които нямат карта, да платят предварително таксата в банков клон, тъй като офисът на банка в съда не работи.
И още от районния съд напомнят, че от края на 2017 г. не е необходимо да се носи акт за раждане при подаването на документи. Ако гражданинът е роден в София, от СРС му издават свидетелството за съдимост веднага. Ако е роден на друго място - след 3 дни, защото съдът изисква информация от мястото, където е роден. В СРС се влиза по един, за да се стигне до гишето на първия етаж, затова отвън има опашка, като хората са през 2 метра.
В същото време от ИА Главна инспекция по труда съобщиха, че работници, които са в неплатен отпуск поради спиране или свиване на дейността на техните предприятия заради въведеното извънредно положение, могат да бъдат наети на втори договор от други работодатели, чиято дейност не е пострадала. За наемането на втори трудов договор не се изисква разрешение от работодателя, с когото наетият има сключен основен трудов договор, освен ако няма изрична забрана в него за това.
Няма и ограничения за времето, в което работниците и служителите могат да полагат труд по втория трудов договор, докато са в неплатен отпуск, предвид факта, че в този период на практика те не работят. Единственото изискване е вторият работодател да въведе такава организация на работното време, която да гарантира спазването на междудневните и седмичните почивки, разясняват от ГИТ.
Именно с цел повече възможности за намиране на допълнителна работа в условията на извънредно положение Агенцията по заетостта апелира заети лица, каквито по смисъла на закона са работещите в неплатен отпуск, да се регистрират в бюрата по труда.
ИА ГИТ напомня, че безработни и социално слаби могат да получават допълнителен доход като работят в селското стопанство по силата на трудов договор за краткосрочна сезонна селскостопанска работа за обработване на насаждения и прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Наетите на т. нар. еднодневни трудови договори не губят право на социални помощи и обезщетения.
Освен това срокът за подаване на декларации по чл. 15 от Закона за здравословните и безопасни условия на труд се удължава с 1 месец, съобщиха още експертите от ИА Главна инспекция по труда. Промяната на срока е във връзка с въведеното с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. извънредно положение. За постъпили в срок ще се приемат декларациите по чл. 15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, постъпили до един месец след края на извънредното положение, увериха от ГИТ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив