20 Април 2024, 17:05 Днес (0) | Вчера (10)

Правителството държи на позицията за замразяване на възрастта и стажа

21 Ноември 2013 10:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 ноември 2013, 10:44
Булфото

Според Адемов така ще се набележат мерки, които да не се променят всяка година и да не са зависими от когото и да било, включително и от "лица от типа на Дянков, които за една нощ решиха, че възрастта трябва да се увеличава на четири месеца"

"Правителството ще държи на позицията замразяването на възрастта и стажа да е само за една година", заяви пред бТВ министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

"Аз многократно съм заявявал, че замразяването на възрастта и стажа във връзка с демографската криза в България няма алтернатива. Въпросът е как ще се случи, дали ще се случи по начина, по който ГЕРБ и Дянков предложиха или трябва да седнем заедно със социалните партньори и в рамките на тази "санитарна" година да направим преглед на цялостното пенсионно законодателство."

Според Адемов така ще се набележат мерки, които да не се променят всяка година и да не са зависими от когото и да било, включително и от "лица от типа на Дянков, които за една нощ решиха, че възрастта трябва да се увеличава на четири месеца".

"Големият проблем е, че едно поколение понесе на гърба си цялата т.нар. пенсионна реформа от 2000-та година досега", каза Адемов. В продължение на 14 години се увеличава непрекъснато възрастта и стажът само с идеята по някакъв начин да се опитаме да оптимизираме системата, да я направим финансово стабилна, да направим пенсиите адекватни. Но за съжаление тези неща не се случиха, заяви министърът на труда. Според него правилното решение е "да седнем всички заедно – управляващи, опозиция, протестиращи и да се стигне до решение, което да е общоприемливо за всички".

"Идеята на правителството за връщането на данъците през следващата година на хората с доходи до 340 лева е добра, тя ще бъде обсъдена допълнително на съвета за тристранно сътрудничество и ако тя бъде възприета за добра, а според мен тя е такава, тя ще бъде приложена", заяви социалният министър. За следващата година за политиките, в това число и за майчинските например, за другата година в бюджета на социалното министерство са отделени 94 милиона повече в сравнение с тази, каза министър Адемов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив