19 Април 2024, 13:17 Днес (7) | Вчера (11)

Правителството създава мегаагенция за електронно управление

02 Октомври 2015 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 октомври 2015, 10:58
Под лиценза на creativecommons

Правителството възнамерява да създаде нова мегаагенция за електронно управление. Това става ясно от публикуваните за обществено обсъждане предложения за промени в Закона за електронно управление, предаде БГНЕС

Предложенията са изготвени от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова, която координира работата по електронното управление. Ако промените бъдат одобрени от кабинета, а по-късно гласувани и от Народното събрание, то ще се създаде нова Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) и Държавно предприятие "Единен системен оператор" (ДПЕСО). Държавната агенция ще се създаде на базата на дирекция "Електронно управление" на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи".”Чрез реализацията на предложения модел в законопроекта се очаква да намали чувствително разходите за електронно управление и да ускори въвеждането му”, твърдят авторите на мотивите към законопроекта.

Държавна агенция "Електронно управление” ще е към МС, а председателят й ще се избира от правителството. За председател може да бъде избиран кандидат с най-малко 5-годишен опит в управлението на проекти в областта на електронното управление. Кандидатите ще трябва да представят публично концепциите си за управление на сектора.

"През последните 15 години отделните администрации провеждат некоординирани политики по електронизиране на услугите си и градят собствен капацитет и инфраструктура, обслужващи предимно собствените им вътрешни нужди. Това налага централизирането на усилията по въвеждане на електронно управление в единна структура, което ще елиминира дублирането на инфраструктура и на системи в администрациите, ще осигури ясни правила за допустимост на проектите за електронно управление и ще оптимизира съществуващите процеси в администрацията”, гласи друга част от мотивите за създаването на ДАЕУ.

Предвиденото със законопроекта Държавно предприятие "Единен системен оператор" ще осъществява дейност по: разработка и интеграция на електронни услуги в областта на електронното управление, информационните и комуникационните технологии; делегирано управление на междуведомствени проекти; защита на информационната сигурност на приложните системи и електронните услуги; поддръжка и системна администрация на бази данни, информационни системи, услуги и др.

ДПЕСО ще се управлява от генерален директор, който ще се назначава от председателя на ДАЕУ, а членовете на управителния съвет ще се избират от Министерски съвет по предложение на председателя на държавната агенция.

С цел прозрачност, към ДАЕУ се създава и поддържа публичен електронен регистър на проектите и дейностите в областта на електронното управление, информационните и комуникационните технологии в администрациите, както и регистър на информационните ресурси, в който се съдържа информация за информационните ресурси в администрациите, посочват авторите на проектозакона.

Коментари, мнения и препоръки по идеите за промени на Закона за електронно управление могат да се правят до 15 октомври 2015 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив