20 Април 2024, 10:25 Днес (0) | Вчера (10)

Правото на втора пенсия за старост ще може да се придобива до пет години по-рано

02 Ноември 2017 15:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 ноември 2017, 15:13

Осигурените лица ще могат да прехвърлят средствата от индивидуалните си партиди във фонда при несъгласие с извършените промени в правилника му или в инвестиционната му политика

Правото на втора пенсия за старост ще може да се придобива при навършване на възрастта за пенсиониране по закон или пет години по-рано. Това реши окончателно Народното събрание с приетите промени в Кодекса за социално осигуряване, съобщи БНР. По желание на осигуреното лице фондът за допълнително задължително пенсионно осигуряване може да изплаща допълнителна пожизнена пенсия за старост пет години преди навършване на възрастта му за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това ще става при условие, че натрупаните средства по индивидуалната партида на лицата позволяват отпускане на такава пенсия в размер не по-малък от размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.
С поправките на осигурените лица се дава право да променят участието си във фонда за допълнително задължително пенсионно осигуряване и да прехвърлят натрупаните средства по индивидуална партида от един в друг съответен фонд, управляван от друго пенсионно осигурително дружество, ако е изтекла една година от датата на сключване на първия му осигурителен договор или една година от датата на служебното му разпределение.
Осигурените лица ще могат да прехвърлят средствата от индивидуалните си партиди във фонда при несъгласие с извършените промени в правилника му или в инвестиционната му политика, ако в тримесечен срок от уведомлението подадат заявление за това.
Депутатите поставиха и по-високи изисквания към пенсионните дружества, например за квалификация, обучение и мерки срещу конфликт на интереси, пише econ.
Пенсионноосигурително дружество ще може да инвестира средствата на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване само в дългови ценни книжа, издадени или гарантирани от държава-членка, задълженията по които съставляват държавен дълг, или от нейната централна банка. Инвестиции могат да се правят в дългови ценни книжа, издадени от Европейската централна банка или от Европейската инвестиционна банка.
Общата стойност на инвестициите на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване във финансови инструменти, издадени от дружества от една група и лицата, с които тези дружества се намират в тесни връзки, не може да превишава 10 на сто от активите на фонда.
Капиталът на пенсионно осигурителното дружество трябва да е изцяло внесен с парични вноски към момента на подаване на заявлението за получаване на пенсионна лицензия, съответно към датата на подаване на заявлението за вписване в търговския регистър - при последващо увеличаване на капитала. Вноските в капитала на пенсионноосигурителното дружество на учредителите и акционерите не могат да се правят със заемни средства, със средства с недоказан произход или със средства, получени в резултат на престъпна или друга незаконна дейност."
Депутатите приеха най-малко една трета от Съвета на директорите или от Надзорния съвет на пенсионноосигурително дружество да е от независими членове - физически лица. Те не трябва да са служители в ПОД или да са свързани с него лица.
Пенсионно дружество ще сключва договор с инвестиционен посредник след одобряване от управителния орган на дружеството, приеха още народните представители.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив