13 Май 2024, 10:43 Днес (4) | Вчера (0)

Предлагат осигурените сами да избират как да им бъде платена втората пенсия

30 Май 2016 11:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 май 2016, 13:40
Getty Images

Браншовата асоциацията е против предложената възможност пенсиите от втория стълб да могат да се прехвърлят за изплащане от животозастрахователни дружества

Осигурените лица трябва да имат право на свободен избор за вида и начина на изплащане на допълнителна пенсия от универсален пенсионен фонд. Това заяви днес председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/ Никола Абаджиев на брифинг по повод внесеното от тях становище в МФ за законопроекта за промени в КСО, предаде БГНЕС. "Стартираме това обсъждане с работодателите, с експерти на МФ, със социалното министерство, с независими експерти, със синдикатите, за да се търсят най-добрите решения по проблема", каза той.  Абаджиев посочи още, че не трябва да се бърза с този законопроект преди да е приключил процеса на преглед на активите на пенсионните фондове.

Асоциацията предлага девет различни възможности за свободен избор на лицата, придобили право на пенсия от Универсален пенсионен фонд, при запазване на правата на наследниците, продължи Абаджиев.

Категоричното искане е пенсионните фондове да могат да изплащат пожизнена втора пенсия, която да се наследява. Пенсионните компании са категорични, че всеки има права да управлява парите си, натрупани за втора пенсия.
Един от вариантите за пожизнена пенсия с унаследяване е още в договора да се запише в срок, в който при смърт на осигуреното лице наследниците му да наследяват парите. "Пенсионира се тази година, подписва договори и казва: В следващите 20 години каквото и да се случи с мен, искам моите наследници да получават размера на пенсията, която вие току-що ми определихте и записахме в началния договор", обясни председателят на УС на ПОК "Доверие" - Даниела Петкова, цитирана от БНР.

Другият вариант е за безсрочен период на наследяване. "Има възможност да се изплаща наследствена пенсия на наследниците на този пенсионер, който е починал, след като си е избрал допълнителната пожизнена пенсия за старост с право на наследяване. Повтарям, наследствена пенсия на наследници на починал пенсионер", подчерта Петкова.

Освен деветте варианта за пенсиите, от асоциацията са предложили когато човек придобие право на пенсия или 5 г. по-рано, клиентите на универсалните фондове да могат да получат до 50% от сумата, натрупана в индивидуалната им партида. "Тези пари трябва да се ползват от хората, чиято собственост са и не могат да се ползват за други нужди на осигурителната система. Каквото и да се случва, те трябва да бъдат похарчени от хората, както те решат", отбеляза Петкова.

Асоциацията е против предложената от МФ възможност пенсиите от втория стълб да могат да се прехвърлят за изплащане от животозастрахователни дружества, защото пенсионното осигуряване не е застраховане.

"Ако си представим, че някой ни попита какви компромиси не бихме направили, то на първо място това е със свободата на избора на осигурените и с прилагането на международни практики на държави с развито пенсионно осигуряване. Особено с правото на наследяване на индивидуалните сметки на хората, които са частна собственост, с която те трябва да се разпореждат", каза още Даниела Петкова. Изключително важно е парите на осигурените лица да се управляват от тях, настояват от пенсионните фондове.

Освен това от дружествата още веднъж настояха всякакви промени, които се отнасят до сектора на допълнителното пенсионно осигуряване, да се предлагат, дискутират и осъществяват след приключване на предстоящия преглед на активите, т.е. едва след като е ясно какво е реалното състояние на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване (ФДПО), каква е оценката за тяхното управление и каква е ефективността на нормативната уредба и надзор, регламентиращи дейността им. Предлагането на подмяна на основни принципи на пенсионния модел, без предварително обсъждане, не може да се оправдае с началото на фазата на изплащане на пожизнени пенсии от универсалните пенсионни фондове, която според действащото законодателство ще започне от 01.09.2021 г., считат в пенсионните компании.

Никола Абаджиев посочи още, че досега няма отговор на молбата за среща с министъра на финансите, но от дружествата очакват да има такава, както и реакция и бележките по предложенията, внесени във финансовото министерство от асоциацията.

ИНСМАРКЕТ публикува още на 26 май становището на пенсионните дружества, внесено във финансовото министерство.

По-рано днес председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев, изказа предположението, че Конституционният съд може да отмени последните предложени реформи в пенсионната система.

До утрешния ден  пък пенсионноосигурителните компании трябва да предоставят допълнителна информация на Комисията за финансов надзор по повод предстоящите стрес тестове. Компаниите трябва също да информират надзора и за избора на независим външен експерт, включително трябва да дадат и детайли относно избора на екипи, които да осъществят прегледите. Припомняме, до 25 май 2016 г. участниците в прегледа на активите на пенсионните фондове и балансите на застрахователите трябваше да направят своя избор за независим външен експерт, съгласно публикуваните от КФН методологии на 13 май 2016 г.

От Асоциацията изразиха удовлетворение, че жалбата им срещу правото на преместване на партидите за втора пенсия в НОИ е изпратена в Конституционния съд.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив