19 Април 2024, 20:50 Днес (10) | Вчера (11)

Предлагат такса от 1500 лв. за номер на кола с четири еднакви цифри

15 Февруари 2018 09:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 февруари 2018, 09:12
Троян 21

Постановление на кабинета предвижда увеличаване и на други такси

Проект на Постановление на Министерския съвет за промяна на таксите, събирани от МВР по Закона за движението по пътищата предвиждат завишаване на някои такси. За правото на ползване на табели с регистрационен номер с четири еднакви цифри в поредния номер се предлага собствениците на возила да плащат 1500 лв. вместо досегашните 1000 лв.  За право на ползване на табели с регистрационен номер с комбинация от шест букви и/или цифри по желание се предлага такса от 7000 лв.
Досега за правото да имат табели с регистрационен номер с комбинация от цифри: "аа-вв”; "ав-ва”; "ав-ав”, където "а” и "в” са различни числа от "0” до "9”, собствениците на пътни превозни средства плащаха 30 лв., а за право на ползване на табели с регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание - 50 лв. Оттук насетне двете такси (30 лв. и 50 лв.) се обединяват в една такса, която се увеличава на 300 лв.
"Чрез предложеното увеличаване на размерите на двете такси се осигурява провеждането на политики в областта на особено важна област на държавен и обществен интерес, каквато е общественият ред в страната. Това се налага поради обстоятелствата, че предлаганите услуги са специални, търсенето на табели с такива регистрационни номера е засилено, а същевременно възможният брой на този вид номера за регистрация на моторни превозни средства е много ограничен, което би довело до невъзможност за изпълнение на предоставяната услуга. Със завишаване на размера на тези две такси се цели ограничаване на това търсене", пише в доклада на вътрешния министър Валентин Радев по повод проекта, предложен за приемане от Министерския съвет.

Сред останалите промени са:

За първоначална регистрация на ППС, за промяна в регистрацията на ППС със смяна на табели с регистрационен номер и за възстановяване регистрацията на ППС с прекратена регистрация се събира такса от 35 лв. за автомобили; 30 лв. - за ремаркета и полуремаркета; 28 лв. - за мотопеди, мотоциклети, три и четири колесни МПС.
За издаване на транзитни или временни табели с регистрационен номер се събира такса от 25 лв. за автомобили; 20 лв. за ремаркета и полуремаркета; 15 лв. за мотопеди, мотоциклети, три и четири колесни МПС.
За промяна в регистрацията на ППС без смяна на табели с регистрационен номер се събира такса 20 лв.
За издаване на разрешение за временно движение без смяна на табели с регистрационен номер се събира такса 10 лв.
За издаване на трета табела за багажници за превоз на товари, закриващи задната табела с регистрационен номер, се събира такса 10 лв.
За спиране от движение на ППС по желание на собственика и за прекратяване регистрацията на ППС по желание на собственика се събира такса 5 лв. Таксите за пускане в движение на временно спряно от движение ППС са следните: пускане в движение без извършване преглед за техническа изправност - 5 лв.; пускане в движение с извършване преглед за техническа изправност - 10 лв.
За извършване монтаж на табели с регистрационен номер извън пункта за регистрация на съответното звено "Пътна полиция” се събира такса 5 лв. на брой монтирана регистрационна табела. За извършване монтаж на табели с регистрационен номер извън пункта за регистрация, на територия, различна от региона на постоянния адрес на собственика - за физическите лица, или от адреса на регистрация - за стопанските субекти, се събира такса 40 лв. на брой ППС.
За възстановяване на идентификационен номер от органите на МВР се събира такса 80 лв.
За издаване на дубликат на свидетелство за регистрация на МПС и право на ползване на табели с регистрационен номер се събират следните такси: за издаване на дубликат на свидетелство за регистрация на ППС (част 1 или част 2) - 12 лв.; за право на ползване на табели с регистрационен номер на ППС от лица извършващи търговска дейност с тях (временни табели с регистрационен номер) - 650 лв.

Проектът за промени в таксите за регистрация на пътни превозни средства е публикуван за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации на Министерски съвет. Крайният срок за събиране на мнения е 16.3.2018 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив