19 Март 2024, 04:33 Днес (0) | Вчера (10)

Предричат бум на застрахователните измами заради промените в констативните протоколи

07 Април 2017 10:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 април 2017, 10:53

Цената на застраховката „Гражданска отговорност“ е много ниска, според Владимир Тодоров

Новите правила за сключване на двустранни протоколи при настъпване на ПТП, които отмениха обаждането в МВР и регистрирането на щети е огромна възможност за застрахователни измами. Това обяви в интервю за ИНСМАРКЕТ и в. "Застраховател прес" Владимир Тодоров, председател на УС на Българската асоциация на пострадали при катастрофи. "По-облекченият режим за информиране имаше смисъл да се въведе, ако беше задействана бонус-малус системата. При нея, ако реша да направя услуга на приятел, следващата година ще платя двойно. Сигурен съм, че застрахователите ще бъдат ощетени с милиони левове", посочи Тодоров и предложи да се върне старият режим – с обаждане по телефона, което регламентира час, място на ПТП, позиция на превозните средства и т.н.

Тодоров изказа надежда до края на годината или в началото на следващата у нас да се прилага ефективно системата бонус-малус.

Асоциацията ще внесе във ВКС становище с искане обхватът на застраховка "Гражданска отговорност" да се простира и върху братята и сестрите на загиналите при катастрофи. "В момента действа практика от 60-те години на миналия век, според  която наследници на загинали при ПТП са само низходящи и възходящи, и съпрузи. Братята и сестрите са изключени от този кръг. Това е нещо, което е несправедливо и не съществува никъде в Европа, и ние държим това да се промени."

Според Владимир Тодоров проблемът със застраховка "Гражданска отговорност" у нас е, че нейната цена е много ниска. "А цената на застраховката е свързана с обезщетенията. Сърдим се, че животът на българина е обидно нисък, а той е в пряка връзка с цената на застраховката "Гражданска отговорност"."
Цялото интервю може да бъде прочетено в раздел "Интервюта".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7956
GBP 2.4796 2.4887 2.2899
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив