19 Април 2024, 14:36 Днес (8) | Вчера (11)

Прието: Ще сключваме "Гражданска отговорност" и онлайн без електронен подпис

15 Декември 2015 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 декември 2015, 17:05
thinkstockphotos.com

Застрахователят е длъжен в срок от три работни дни да предостави на клиента саморъчно подписаната застрахователна полица на хартиен носител заедно със стикер и сертификат "Зелена карта"

Застраховка "Гражданска отговорност" вече ще може да се сключва онлайн без електронен подпис. Това реши парламентът с приемането на второ четене на разпоредби от новия Кодекс за застраховането.

Застрахователен договор може да бъде сключен от разстояние само по един от следните начини: в електронна форма, подписана с квалифицирани електронни подписи; на хартиен носител със саморъчни подписи на страните; чрез сайт в интернет, записаха депутатите.

При сключване от разстояние на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите чрез сайт в интернет на застраховател или застрахователен посредник, писмената форма се смята за спазена и без подпис на застраховащия, ако той е заплатил застрахователната премия или съответната вноска по нея чрез същия сайт, с кредитна или дебитна карта, издадена на негово име.

Застрахователят е длъжен в срок от три работни дни да предостави на клиента саморъчно подписаната застрахователна полица на хартиен носител заедно със стикер и сертификат "Зелена карта". В този случай подпис на застраховащия върху застрахователната полица не е необходим.

Договорът се смята за сключен от момента на получаването от застраховащия, чрез електронни средства, на потвърждението на застрахователя или застрахователния посредник, за сключването му. Влизането в сила на застрахователното покритие се уговаря изрично със застрахователния договор, но не може да бъде по-рано от 00.00 часа на деня следващ деня на сключването на договора.

Не беше подкрепено предложението на депутати от Реформаторския блок за пълно въвеждане на електронната възможност за сключване на застраховка "Гражданска отговорност", предаде БТА. Защо е необходимо човек да прави онлайн застраховка и да чака договора по куриер, попита Мартин Димитров /РБ/. По думите му това оскъпява допълнително услугата. "Цялата тази бюрократщина, която се опитваме да запазим, е заради този зелен стикер", посочи колегата му Настимир Ананиев. Според него КАТ може да проверява по регистрационния номер дали колата има сключена застраховка.

Застрахователят и застрахователният посредник, който предлага застраховки по интернет, е длъжен да създаде интернет страница, която да отговаря на определени изисквания. Сред тях са на видно място да е оповестено наименованието и адресът на застрахователя и правното основание за извършване на дейността, цялата информация да е на български език и ползвателят на застрахователни услуги свободно да може да се запознае с всички условия по договора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив