18 Април 2024, 21:06 Днес (11) | Вчера (11)

Провал на преговорите за сливане на "Дойче банк" с "Комерцбанк"

25 Април 2019 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 април 2019, 13:27

Неспособността да се обединят двете големи финансови институции вероятно ще отприщи нови опити от други банки да се слеят с една или с двете германски банки

Преговорите за сливане на "Дойче банк" (Deutsche Bank) и "Комерцбанк" (Commerzbank) приключиха без постигане на очакваната от мнозина сделка, съобщиха двете водещи германски кредитни институции. Съобщението на двете банки, в което се цитират като причини за провалените преговори рисковете от подобна сделка, разходите за преструктуриране и капиталовите изисквания, се появи през шестата седмица от преговорите за тяхното сливане, съобщават Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл", цитирани от БНР.
Неспособността да се обединят двете големи финансови институции вероятно ще отприщи нови опити от други банки да се слеят с една или с двете германски банки, процес, който би могъл да предизвика най-големите промени в европейските банкови активи след последната финансова криза.
"След внимателен анализ стана ясно, че подобна комбинация няма да бъде в интерес както на акционерите на банката, така и на други заинтересовани страни", посочиха от "Комерцбанк".
След години на спекулации за подобно сливане, двете банки обявиха за пръв път през миналия месец, че провеждат официални преговори за евентуално обединение. И двете кредитни институции бяха подложени на натиск от страна на инвеститорите и на германското правителство да намерят начин да се съживят след години на слабо представяне и на основни вътрешни ремонти.
В крайна сметка "Дойче Банк" и "Комерцбанк" не успяха да постигнат съгласие как да преодолеят предизвикателствата, свързани с интегрирането на технологиите на банките, бек-офисите и други операции - процес, който щеше да отнеме години, за да приключи. В същото време големи акционери, предимно в "Дойче банк", бяха против подобна сделка.
Без сделка и двете банки са изправени пред безброй предизвикателства, въпреки че "Комерцбанк" се възприема от редица инвеститори като по-стабилната финансова институция. От 2016-а година насам тя съкрати персонала си и стесни основния си фокус върху вземането на депозити и предоставянето на търговски кредити. Това помогна на "Комерцбанк" да увеличи клиентската си база, както и обема на кредитите за немските компании от среден размер.
Провалените преговори вероятно ще допринесат двете институции да се превърнат в потенциална мишена на техни конкуренти извън Германия.
"Уникредит" (UniCredit SpA), която разполага със свое голямо немско поделение, намекна, че може да потърси наддаване за "Комерцбанк", ако преговорите с "Дойче банк" се провалят, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки лице, близко до италианската банка. Инвеститори и анализатори предполагат, че потенциалните участници в подобно надаване могат да включват и други от най-големи банки в еврозоната като BNP Paribas, Banco Santander SA и ING Groep.
От друга страна "Дойче банк" би могла да се изправи пред проблемно бъдеще, ако остане сама. Тя е много по-зависим от търговския и инвестиционния банков бизнес, като в същото време загуби пазарен дял спрямо свои конкуренти в САЩ в редица основни области и страда от по-високи разходи за финансиране, отколкото много от нейните конкуренти. Някои инвеститори и анализатори заявиха, че "Дойче Банк" трябва да се откаже от инвестиционното банкиране, което губи пари със или без сливането ѝ с друга кредитна институция.
"Дойче банк" е проучила възможностите за преструктуриране на различни нейни части, включително създаването на така наречената "лоша банка", в която да бъдат разположени обезценените и нежеланите активи и бизнеси, които могат да бъдат предназначени за закриване.
По-рано тази седмица пък се заговори, че ръководството за управление на активи към "Дойче банк" - DWS е обсъждало потенциална сделка за комбиниране на този бизнес с управлението на активи на швейцарския конкурент UBS AG. Според източник, близък до въпроса обаче, разговорите не гарантират, че ще доведат до сключване на подобна сделка, като не е сигурен и момента, когато може да се стигне до евентуално споразумение.
И двете банки ("Дойче банк" и "Комерцбанк") ще продължава да бъдат изправени пред предизвикателството на отрицателните лихвени проценти в еврозоната, които потискат нетните лихвени маржове, или разликата между това, което банките плащат на вложителите и това, което получават от кредитополучателите. Те също така са изправени пред хипер конкурентния пазар в Германия, където има близо 1600 банки.
Провалените преговори представляват сериозен удар и за германското правителство, както с оглед на факта, че то притежава 15% от акциите на "Комерцбанк", така и с оглед на усилията му да създаде по-силна, комбинирана банка, която да подпомогне растежа на индустриалната база в Германия и в чужбина на фона на притесненията около икономическото забавяне.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив