28 Март 2024, 20:51 Днес (11) | Вчера (12)

Прогноза за застраховането: Спад в премийния приход през 2020 г., застой през 2021 г.

27 Май 2020 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 27 май 2020, 17:22

Кризата ни научи, че трябва да станем по-дигитални в бъдеще

Понижаване на премийния приход в застрахователния сектор през тази година и застой през следващата година - това прогнозира председателят на УС на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Константин Велев по време на уебинар, посветен на актуални въпроси и предизвикателства пред българското застраховане. Организатор на събитието е ВУЗФ. Възстановяването от коронавирусната криза ще отнеме години. Можем да очакваме някои регулаторни  последици в посока затягане на рамката най-вече на европейско ниво, каза още Велев.

Какви са очакванията за дългосрочните проявления на кризата за застрахователния бизнес?
Мащабът на кризата е все още неясен в пълнота и зависи от медицинските й аспекти: овладяване на ситуацията у нас и в Европа, потенциалното развитие на втора и следващи вълни, решенията на държавите за реакция при следващи вълни и т.н., коментира Велев. Застраховането ще следва развитието на общата икономическа ситуация в страната и в Европа в резултат на кризата, както и темпа на възстановяване на икономиката. Общата криза в икономиката ще рефлектира и в застраховането: прогнозите са за спад през 2020 г. на БВП на България са много разнопосочни: от 3 % до 7 % с тенденция към влошаване от по-ранните към по-актуалните прогнози. Прогнозите за бързо възстановяване през 2021 г. са твърде оптимистични. (Световна Банка - ръст на БВП на България с 3.9 %, МВФ – 4-6%, МФ-7%). По-скоро ще следваме тренда на предходната криза. Очаквани са фалити, особено в малкия и среден бизнес, както и повишаване на безработицата и понижаване на доходите на населението: 6,7 % към края на март, 8,9 % към края на април спрямо 5,9 % в края на 2019 г. Над 110 хил. души са безработните в резултат на кризата по данни към края на април 2020 г. Други мерки на работодателите с временно или по-трайно отражение върху доходите са намаляване на възнагражденията, неплатен отпуск на служители, преминаване на непълен работен ден и други.
Понижаването на премийния приход общо за пазара ще бъде последвано от период на застой и по-бавно възстановяване. Нарастването на безработицата и намаляването на доходите и жизнения стандарт на големи групи от населението ще се отрази в масовите застраховки в общото застраховане и в животозастраховането. Бавното възстановяване на някои от най-силно ударените от кризата сектори на икономиката (туризъм, транспорт и други) ще доведе до трайно понижаване на приходите на застрахователите по свързаните с тях линии бизнес, а възстановяването им ще следва темпа на възстановяване на тези сектори. Възстановяването на позициите от 2019 г. може да отнеме няколко години.
В регулаторно отношение можем да очакваме поредното затягане на регулаторната рамка на Европейско ниво, особено по отношение на изискванията към финансовото състояние на застрахователите. Налице са и промени в модела на обслужване на клиентите и дистрибуция на застрахователните продукти на организационно и комуникационно ниво: разширяване и подобряване на онлайн услугите и преминаване към повече дистанционност в комуникацията. Велев подчерта, че една от новостите, с която трябва да свикнем, е, че ще преминем от стандартно предлагане на услуги в офисите към онлайн и дистанционна комуникация – и по отношение на сключване на застраховки, и по отношение плащане на премии, и при обслужването на щети.
Кризата ни научи, че трябва да станем по-дигитални в бъдеще. Това обаче ни поставя в колизия с нашата законова рамка и може би трябва да послужи на преоценка през следващите месеци, каза още Велев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив