16 Април 2024, 14:58 Днес (7) | Вчера (10)

Продаваме колата само с оценка от застраховател

21 Ноември 2019 10:10 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 ноември 2019, 10:13

Само 349 брокери на застрахователи в цялата страна могат да издадат нужния за продажбата документ

Покупко-продажбата на автомобили вече става само след представена оценка на возилото от лицензиран застраховател. В документа трябва да бъде посочена данъчната оценка на колата, която е изготвена от застраховател или брокер. Самата оценка пък се изчислява по немската система "Шваке", която се ползва и за изчисляване на застраховки "Каско", пише в. Монитор. Целта е колите да не се продават на изкуствено занижени по документи цени, като така ще постъпват повече пари в бюджетите на местната власт.  Досега масово колите се регистрираха на стойност до 500 лв. и така се избягват високите местни данъци и нотариални такси за прехвърлянето му. След промените обаче тези практики се пресичат.
Така според новите изисквания само 349 брокери на застрахователи в цялата страна могат да издадат нужния за продажбата документ. Пълен списък на упълномощените брокери пък е публикуван на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН).
Промените не се отнасят към законодателството, а става въпрос за нововъведения във вътрешната организация на НФН. Преди това оценка можеше да се дава и от търговски брокери, които често я занижавали, като по този начин ощетявали общината, обясни пред "Монитор" председателят на Дисциплинарната комисия на Нотариалната камара Димитър Танев. Измененията, чрез които се постига реална оценка на автомобилите, ограничава възможността за злоупотреби.
Напоследък случаите на занижени оценки са намалели, коментира заместник-председателят на Нотариалната камара Луиза Стоева. Единственото искане за законодателна промяна, което бихме могли да имаме, е да се въведе единна рамка за оценяване на автомобилите - да няма значителна разлика между колите от една марка и с еднакви характеристики, обясни тя.

В резултат на нововъведенията и надзора от Нотариалната камара се постига по-голяма събираемост на данъците, заяви председателят на камарата Красимир Анадолиев пред "Монитор". Контролът за правилното изпълнение на процедурите по покупко-продажба на автомобили, налаган от нотариусите, постъплението на данъци се увеличава и съответно бюджетът за социални придобивки на общините се разраства. В резултат на това Националното сдружение на общините в Република България изказа своята благодарност към камарата за сътрудничеството, което осъществяват.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив