19 Април 2024, 14:00 Днес (8) | Вчера (11)

Прокопиев отговори на Мавродиев: Как одобрена от КФН сделка ощетява държавата?

13 Септември 2013 09:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 септември 2013, 09:12
Булфото

Бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков от правителството на ГЕРБ и свързваната с Иво Прокопиев финансова компания инвестиционен посредник „Булброкъркс" отиват на прокурор по обвинение, че са ощетили държавния интерес с 87 млн. лв.

Съветът на Директорите на „Алфа финанс холдинг" АД излезе със своята позиция относно обвиненията от страна на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Публикуваме позицията, подписана от Иво Прокопиев, без редакторска намеса:

Относно абсолютно безпочвените обвинения, които председателя на Комисията за финансов надзор г-н Стоян Мавродиев оправя към инвестиционния посредник "Булброкърс" и към издателската група "Икономедиа" е важно да отбележа няколко безспорни факта.

Продажбата на остатъчния държавен дял в ЕВН беше реализирана на "Българска фондовата борса" на закрит аукцион. Няма по справедлив и прозрачен начин за оценка на стойността на една фирма от търг на фондовата борса. "Булброкърс", като посредник при продажбата, се е съобразил стриктно с всички изисквания от страна на държавата и на финансовия регулатор в лицето на КФН, който своевременно е получил, анализирал и одобрил сделката и документите за последвалото търговото предложение. В този ред на мисли буди недоумение как същата тази одобрена от КФН сделка е нарочена, че ощетява държавата две години по-късно. Също така е много важно да се посочи, че постигнатата на търга цена надхвърляше значително минималната, определена от държавата. Припомням, че продажбата беше отчетена като огромен успех в края на 2011 г., когато нямаше никакви инвеститори. Нелепо е две години по-късно, да се правят такива инсинуации, още повече че проспекта за публично предлагане, включително и цената на, е предварително одобрен от КФН.

Обвиненията на г-н Мавродиев срещу издателската група "Икономедиа" също са абсолютно безпочвени. Действително има напрежение между "Икономедиа" и председателя на КФН г-н Мавродиев, но то е продиктувано от друго. Председателят на комисията използва цялата мощ на институцията, като инструмент за натиск срещу изданията, за да бъде прикрит фактът, че преди години, като адвокат на офшорни структури, той е замесен в операции по изпиране на пари от наркотрафик. Личното участие на г-н Мавродиев във финансовите операции се споменава в множество съдебни заседания и в две съдебни решения на българския и на италианския съд.

Изданията на „Икономедия" просто са си свършили работата да информират обществото, че е абсурдно в страна от ЕС, начело на ключов финансов регулатор да стои човек, който е забъркан в голям скандал за изпиране на пари от наркотици в няколко държави.

За съжаление, в отговор г-н Мавродиев започна масирана кампания чрез регулатора не само с „Алфа финанс холдинг", но и с много от най-големите участници на капиталовия пазар, които са партньори на групата.

София, 12 септември 2013

Иво Прокопиев

Председател на Съвета на директорите на

 

"Алфа финанс холдинг" АД

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив