18 Април 2024, 09:39 Днес (1) | Вчера (11)

Прокуратурата проверява как БНБ и КЗК регулира бързите кредити

16 Октомври 2013 10:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 октомври 2013, 10:34
Под лиценза на creativecommons

Най-честата практика е изискването на допълнителни такси за обслужване на кредита, които се оказват неимоверно високи

Върховната касационна прокуратура е започнала проверка за това как Българската народна банка и Комисията за защита на потребителите реализират правомощията си по Закона за кредитните институции и Закона за защита на потребителите, какви механизми са създадени в тези институции в изпълнение на законовите разпоредби с оглед  защита на държавния и обществения интерес.

От прокуратурата уточняват, че проверката е във връзка с репортаж на Нова телевизия "Получаваш 1000, връщаш 5000 - разследване за бързи кредити", излъчен на 11 октомври в сутрешния блок "Здравей България".

За резултата от проверката обществеността ще бъде информирана своевременно, съобщават още от държавното обвинение.

По време на въпросното предаване гостуващите експерти в студиото – главният секретар на КЗП Иван Бъчваров и адвокатът Ивелина Иванова, потвърдиха, че жалбите по т.нар. "бързи кредити" действително са се увеличили. По техни думи оплакванията са най-често, че има скрита информация, която първоначално не им е била представена.

Най-честата практика е изискването на допълнителни такси за обслужване на кредита, които се оказват неимоверно високи. Разследване на репортера Вероника Димитрова установи, че при взимане на заем от "Профи Кредит" и изплащането му според срока и условията, описани в договора, нещата не спират до там. Дори и след това от фирмата продължават да искат пари, а ако такива не постъпят, следват заплахи за съд и саморазправа.

Практиката, която от фирмата упражняват, е да не предоставят копие от договора на теглещите заема.

Според потърпевшите договорите биват фалшифицирани от служителите на въпросната фирма, като дописват останалите полета по документа, каквато била "практиката".

Във връзка с подвеждащата информация от страна на фирмата експертите в студиото коментираха, че става въпрос за заблуждаваща търговка практика, която обаче не е измама и в този смисъл не е нарушение по смисъла на закона.

"Задължително четете какво е написано върху документа, който подписвате – заявление ли е, договор ли е. Ако има празни полета, които вие не сте попълните – зачертайте ги и се подпишете. Докато не ви дадат и на вас копие, което е оригинал, не си тръгвайте", посъветва адвокатът в студиото.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив