25 Април 2024, 19:29 Днес (14) | Вчера (12)

Професионалните домоуправители в България са най-често техници с опит в чужбина

05 Ноември 2015 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 ноември 2015, 11:41
Под лиценза на creativecommons

Делът на етажните собствености в България, които са предпочели специализирани фирми пред фигурата на домоуправителя, е не повече от 5 процента, но още по-малка част от тях са професионално управлявани

Тази оценка правят пред БТА Марио Понте, председател на Националната асоциация на мениджърите на етажна собственост (НАМЕС) и адвокат Теодора Саракизова, юрист и главен секретар на Асоциация на частните собственици на недвижими имоти в България и на НАМЕС.

Обикновено става дума за техници, които са набрали опит от работа в чужбина.

За съжаление сега пазарът в България е "замърсен" от многобройни фирми, които вършат тази услуга по приблизителен начин и в отявлен конфликт на интереси, коментираха специалистите. Затова според тях възнаграждението не отговаря реално на извършената работа.

Двете организации настояват да се въведат задължителни курсове за обучение на професионални домоуправители и регистър на легалните фирми - домоуправители.

Според специалистите професионалният домоуправител трябва да има счетоводна, техническа, правна компетентност, както и умение да води преговори. Най-вече трябва да е прозрачен и незаинтересован при възлагането на работите по етажната собственост, което означава да не е собственик или служител на фирми по поддръжката (почистване, строителни, електроенергия, асансьор, т.н.). Не трябва да се налага на избора на общото събрание на собствениците и преди всичко, трябва да гарантира правилното представяне на предложенията на доставчиците (по критериите за прозрачност и коректност), да следи за тяхната законосъобразност.

По оценки на двете организации ценовият диапазон на месечните такси за професионалните фирми в панелните блокове варира между 3 и 7 лева на апартамент месечно. Варирането се дължи от типа услуга и оскъпяването идва от начина на събиране на месечните вноски - през банкова сметка, по гише или от врата на врата.

Асоциацията, която работи съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството по промени в Закона за управление на етажната собственост, ще продължат да настояват с бъдещи нормативни изменения да стане задължително разкриване на банкова сметка на етажната собственост, да бъдат създадени условия за свикване на трето Общо събрание, на единен механизъм за изчисляване на общите части и да има задължителна застраховка професионална отговорност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив