29 Март 2024, 04:11 Днес (0) | Вчера (11)

Професионалните фондове могат изплащат пенсии от 2015 г. на редовно осигурявалите се

25 Февруари 2015 18:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 февруари 2015, 17:48
Под лиценза на creativecommons

Около 800 милиона лева са годишно разходите за пенсии за работилите при първа и втора категория труд

При пълна събираемост на осигурителните вноски и при първоначално определените срокове за ранно пенсиониране /8 години за първа категория труд и 3 години за втора категория труд/, професионалните пенсионни фондове могат да започнат изплащане на пенсии от 2015 година, най-вече за хора, които имат редовно осигуряване в тях след 2000 година. Това сочи прогнозна оценка на ранните пенсии от ППФ на т. нар. "идеален пенсионер", осигуряващ се на среден и максимален осигурителен доход при редовно постъпващи осигурителни вноски. Прогнозната оценка беше представена от проф. Йордан Христосков от Института за икономически изследвания при БАН, предаде БТА. На база на тази оценка са направени и законодателни предложения за нов модел при изплащане на пенсиите, при който ППФ започват да изплащат ранните пенсии на основа на натрупаната сума в индивидуалната партида на хора, които имат най-малко 10 години осигуряване в ППФ за първа категория и най-малко 15 години осигуряване в ППФ за втора категория.

Прогнозата е направена при екстраполация на средния осигурителен доход по категории труд до 2020 година и на максималния осигурителен доход при следните допускания - месечна доходност от инвестирането на средстватата на ППФ 0,38 на сто, размер на осигурителната вноска - 12 на сто за първа категория труд и 7 на сто за втора категория, такса върху вноската пет на сто, инвестиционна такса - 1 на сто и срокове за получаване на
пенсията 8 години за първа категория труд и три години за втора категория труд.

Броят на новоотпусканите ранни пенсии за работещите при първа и втора категория труд в следващите години ще намалява, ще нарастват случаите, когато пенсията от професионалните пенсионни фондове ще е по-голяма от ограничения размер на пенсията от държавното обществено осигуряване, сочи анализът.

Ранното пенсиониране за работещите първа и втора категория труд има своята обективна обосновка - по-краткият период на получаване на пенсията и по-кратката продължителност на живота след пенсиониране, пише в анализа. Различията при продължителността на получаване на пенсията и съответно при продължителността на живота при работилите при условията на първа и втора категория труд спрямо тези от трета са по-големи при жените, отколкото при мъжете. Тези разлики, макар и намаляващи, са все още твърде чувствителни най-вече за работещите при условията на втора категория труд и този проблем се нуждае от допълнително изследване, коментира Христосков.

Честотата на инвалидизиране средно за периода 2009 -2013 във възрастовите граници 42-57 години при работниците от първа и втора категория труд е много по-ниска от тази при работещите в трета категория труд, сочи анализът. При мъжете честотата на инвалидизиране по категории труд е : за първа - 7,2 промила, втора - 16,8 промила и трета - 41,4 промила. При жените втора - 34,2 промила и трета - 60,3 промила, като за осигурените в тази категория труд в най-високите възрасти честотата на инвалидизиране надхвърля 150 промила.

Около 800 милиона лева са годишно разходите за пенсии за работилите при първа и втора категория труд и ако се запази сегашният благоприятен режим на пенсиониране, този натиск ще се запази силен още дълго време, поради факта, че по разчети на НОИ поне до 2020-2022 все още ще има работници с изцяло придобит осигурителен стаж от първа и втора категория труд, достатъчен за пенсиониране по параграф 4 на Кодекса за социално осигуряване, пише в анализа.

Сравнително все още ниският дял около 20 на сто на участие на ППФ във финансирането на разходите на пенсии общо за периода 2000-2013 година, не се дължи на лошо управление на фондовете, а на това, че под 30 на сто от пенсиониралите се през периода 2011 -2013 година имат индивидуални партиди от осигуряване в ППФ, като периодът на участие е от 1 месец до максимум 13 години. Има и масово оисгуряване на недействителен, силно снижен осигурителен доход.

По линия на ранното пенсиониране натискът върху бюджета на ДОО ще бъде дълго време силен и ще бъде една от основните причини за хроничните дефицити, допълни Христосков.

По думите му направените разчети от НОИ показват, че сегашната осигурителна вноска за фонд "Пенсии" на ДОО за категорийните работници трябва да се увеличи със 7,3 процентни пункта, за да покрие дефицитите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив