19 Април 2024, 23:39 Днес (10) | Вчера (11)

Първи реакции след оставката на Дянков

18 Февруари 2013 13:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 февруари 2013, 13:18
ImagesFromBulgaria.com

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на Парламента овакантеният пост да бъде зает от Томислав Дончев

Паническо жертвоприношение и закъсняла оставка. Така опозиционните партии в парламента определиха промените в правителството. Те са на мнение, че оставката на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков няма да доведе до намаляване на напрежението сред хората, а основната вина ес носи от премиера Бойко Борисов. Ето какви са първите реакции на политиците:

 

Иван Костов, председател на ДСБ: Несръчна паническа управленска мярка

Паническо жертвоприношение е това, което прави Бойко Борисов - така лидерът на ДСБ Иван Костов коментира смяната на финансовия министър Симеон Дянков пред "Дарик". "Персоналната смята означава, че той е водил своя политика, което не е вярно. Като министър от кабинета "Борисов", той е водил политиката на ГЕРБ. Такава смяна, няма свойството да реши проблема, който изведе хората на улицата", коментира Костов. По думите му тази смяна е "несръчна паническа управленска мярка". Според Костов вината за създалото се огромно напрежение носят премиерът Бойко Борисов и контролните органи. ДСБ настоя министър-председателят да подаде оставка и да бъде сформирано експертно правителство.

Антон Кутев, БСП: Закъсняла оставка, виновникът за всичко е Борисов

Оставката на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков е закъсняла, трябваше да я подаде преди приемането на бюджета за тази година и може би щеше да има някакъв ефект. Това каза медийният секретар на БСП Антон Кутев по повод решението на премиера Бойко Борисов да поиска оставката на Дянков. Виновникът за всичко е един - това е Бойко Борисов и без неговата оставка няма как да се успокои напрежението. Той няма полезен ход, освен предсрочни избори през април. Тази оставка е опит да бъде спрян процесът, но протестиращите са интелигентни и гладни, не искат оставката на Дянков, искат хляб и справедливост. Тя няма да успокои протестите, напротив те ще продължат с нова сила, коментира още Кутев. Той определи като абсолютно неудачен кадрови ход на Борисов решенията му за Томислав Дончев и Лиляна Павлова.

СДС: Финансовата дисциплина задушава българския бизнес

"Лекцията" за поддържане на строга финансова дисциплина, изнасяна през последните години от министър Дянков, е впечатляваща за икономически анализатори, но задушаваща българския бизнес. В момент, в който справедливи протести изваждат хората на улиците във всички градове, подобна промяна в състава на кабинета е наложителна и правилна. Това се посочва в позиция на СДС, изпратена до медиите, по повод оставката на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Смяната на финансовия министър е положителен знак, но той трябва да бъде последван от категорични мерки и търсене на отговорност на всички виновни за състоянието на икономиката ни, забавените реформи, кражбите и злоупотребите в енергетиката, създаването и поддържането на монополите.

Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие: Лош сигнал в международен план

Оставката на Симеон Дянков е лош сигнал в международен план, защото в някаква степен той беше гарант за финансовата стабилност и изпълняваше добре своите задачи, смята Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие. Според него, ролята на Симеон Дянков от гледна точка за решаване на други проблеми не е била най-добрата, но като министър на финансите се е справял добре с финансовата стабилност. Прохаски уточни, че е възможна промяна във финансовата политика в оставащите няколко месеца от мандата на кабинета "Борисов". В една предизборна обстановка, особено кризисна каквато е в момента, правителството очевидно ще насочи всички усилия за потушаване на всякакви форми на недоволства. Това е политика, която вероятно ще отстъпи от правилата за разумна финансова политика и това не е добър ход.

Емил Хърсев, финансист: Нормална оставка заради разногласията за земеделските субсидии

На фона на разногласията, които се очертаха около плащането на субсидиите на зърнопроизводителите, оставката на Симеон Дянков е нормална. Това каза финансистът Емил Хърсев пред "Фокус". И допълни, че позицията на Дянков по отношение на изплащането на субсидиите на земеделските производители е правилна. "Позицията е правилна, че такива плащания трябва да се планират предварително и да се осъществяват на части. Нямам достатъчно информация, но на този етап аргументите на Симеон Дянков ме удовлетворяват".

НДСВ: Борисов загуби шанса си за втори мандат

Премиерът вече загуби шанса си за втори мандат, коментира председателят на НДСВ Христина Христова.

Не знам дали някой се учудва, че някой министър на ГЕРБ си подава оставката – това е министърът, който най-малко 7 пъти ни "извади" от кризата, който 4 години не намери начин да използва държавния бюджет за стимулиране икономиката на България, коментира Христова уволнението на финансовия министър Симеон Дянков.

Хората излязоха на улицата да протестират срещу ЕРП-тата, но ние мислим, че те се бунтуват срещу управлението. Безхаберието и "калинките" са полазили навсякъде и хората искат да се отърсят от този кошмар, смята Христова, цитирана от БГНЕС. Има вече гласове за смяна на правителството. Такава ситуация не е била по време на прехода, но дори през 1997 година нямаше бунтове в 35 български града, констатира Христова.

Преди една година от НДСВ предупредихме икономическата криза да не стане социална и сега тя прерасна в бунт, бяхме пророци, но признаваме правото на хората. Причините са три: некадърното управление на ГЕРБ или направо демонтажът на управлението, на контролните институции и повсеместната бедност. Последиците от всичко това ще бъде показната екзекуция частното да стане в полза на държавното и ако сега премиерът се огъне пред натиска и национализира ЕРП-та, това ще бъде трагична грешка на управляващите, защото кой инвеститор ще посмее да инвестира тук, запита тя. Държавата допусна ДКЕВР да функционира като едно затворено общество. Какво е необходимо да се направи - смяна на управлението, либерализация на търговията с еленергия, контрол на държавните и частни монополи и НС да избира не само председателя, но и членовете на ДКЕВР, предлагат от НДСВ.

Отговорността се носи от министър-председателя, а не от неговите заместници, добави Минчо Спасов, председател на Съвета по вътрешен ред и право в НДСВ. С него се съгласи и Христова. Оказва се, че премиерът отново е спал, заяви Спасов по темата и разясни механизма на проблема с високите цени на тока и недоволството на гражданите, цитирайки написаното в блога на Велина Маринова. Нашата държава е приела определени ангажименти, продължи той. Имаме два реда монополисти - националният БЕХ или НЕК, който изкупува енергията по регулирани цени от ДКЕВР от всички производители и я продава на регионалните монополисти. Това беше практика във всички страни на ЕС, но до март 2011 година. Отделянето на операторите на преносими системи на газ и електроенергия е ключово изискване на Третия енергиен пакет. Към момента операторите реално не са отделени и не са сертифицирани пред ЕК в съответствие с директивите на енергийния пакет, а това е едно от най-тежките нарушения на европейските разпоредби, каза Спасов. Без това отделяне няма как да се създаде реален и конкурентен пазар у нас. Вследствие на това забавяне на пазара на едро на електроенергия продължава да доминира основния играч вертикално- интегрираната икономическа група БЕХ. България все още няма действаща енергийна борса и пазар на електроенергия. Съществуващата квотна система парализира функционирането на пазара на едро, при която производителите са задължени да продават продукцията си на НЕК по регулирани цени и не могат свободно да се договарят с доставчиците, продължи с коментара си Спасов. Не е изпълнено изискването крайните клиенти да могат свободно да сменят доставчиците си, както е предвидено с директивите. Необходимо е да бъде премахната системата на обществения доставчик, която поддържа господстващото положение на НЕК на пазара, като се премине към пазарен подход, при който производители и доставчици да могат свободно да избират контрагентите си, е мнението на Минчо Спасов. В същото време следва да се вземат предвид задължението за универсална услуга и се гарантира ефективно защитата на уязвимите клиенти, добави той.

Следващата бомба тиктака на газовия пазар - и там нямат намерение да се прилагат Третия енергиен пакет и Борисов много добре знае това, но не говори за проблема, посочи Спасов. Защото газовия пазар също трябва да бъде либерализиран. Трябват ни компетентни хора в управлението, с морални качества, които да пазят обществения интерес, смята Спасов.

Фискалният резерв вече е под изискуемия минимум и според наши данни той е вече около 3.4 млрд. лева, заяви Георги Найденов, председател на съвета по икономика и финанси. Какви варианти има - трябва държавата да емитира нов дълг или да бръкне отново в резерва. Но и тези два варианта за нас са недопустими, каза той. Бюджетът започва да се издънва още преди изборите. А в момента външният ни дълг е с 3 млрд. лева по-висок, отколкото в началото на мандата на това управление, а фискалният ни резерв ще бъде с между 3 и 4 млрд. лева по – малко, отколкото в началото на мандата на ГЕРБ, уточни той.

Мира Янова: Дянков задълбочи кризата

Гражданското недоволство расте, хората имат абсолютно основание да протестират, а разочарованието от ГЕРБ е налице. Това заяви социологът Мира Янова. Според нея голяма роля в генерирането на общественото недоволство има Симеон Дянков.

"Има един скрит отзад проблем и това, наистина е икономическата криза и обедняването, което също управлението на ГЕРБ не можа да компенсира. Тук Дянков носи огромна вина за мен", каза Янова. Според нея той е човекът, който е създал негативната икономическа спирала и то още 2009 г.

"Това стана с тази екстравагантна идея – да се завържем към Еврозоната като покажем икономическа стабилност. Още тогава той затормози икономическия процес", обясни Янова.

"Със сигурност има разочарования от ГЕРБ,  няма никакво съмнение, аз го казах", добави Янова.

ДПС: Борисов гръмна централния бушон

Оставката на финансовия министър Симеон Дянков е опит да се спаси правителството - като се изгори централния бушон, за да не изгори инсталацията. Това заяви пред БНР зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Според него обаче този опит е циничен и няма да пожъне успех.

"Това не е съобразяване с проблемите на хората, нито с реалната обстановка в страната, а опит да се спаси целия кабинет. От това няма полза никой", подчерта депутатът.

"Нашата позиция е ясна и отговаря на нуждите на гражданите. Страната има нужда от незабавна промяна, а българите ще кажат каква ще е тя", допълни Цонев. Според него е нужна незабавна оставка на кабинета и предсрочни избори през април.

Предистория:

Оставката на Дянков от 2009 г. насам е искана неколкократно от различни страни и по различни поводи. Последният път, в който самият вицепремиер в оставака говори по въпроса, беше в началото на февруари в интервю пред ТВ7, когато в отговор на въпрос какво би го накарало да си подаде оставката, той казва, че това би станало, ако беше отпаднала въведената от юли забрана за пушене.

В средата на декември 2012 г. Борисов заяви, че е и при втори мандат на ГЕРБ Дянков ще е финансов министър. Самият финансов министър пък неколкократно е обявявал, че би поел втори мандат на поста, само ако Борисов е премиер.

В ресорите му като вицепримиер Дянков отговаряше за здравеопазването, министерствата на транспорта, на земеделието и храните, на икономиката, на околната среда и водите, на образованието, младежта и науката, на държавните агенции по горите и за метрология и технически надзор и Национална агенция "Пътна инфраструктура". Той ще следи и за дейността на агенциите за приватизация и следприватизационен контрол, за ядрено регулиране, за оценяване и акредитация, за професионално образование и обучение, както и работата на държавните комисии за енергийно и водно регулиране и за стоковите борси и тържищата, Комисията за регулиране на съобщенията, Патентното ведомство, Висшата атестационна комисия, Националния статистически институт и Националния компенсационен жилищен фонд.

Дянков от самото начало е сред най-приближените до Бойко Борисов министри. Няколко пъти в годините той се изказа непремерено по различни теми и по адрес на отделни хора, с което предизвика гнева и на опозицията, и на неправителствени организации. Самият той неведнъж се е изказвал за това да се спазва строга фискална дисциплина. Тази му позиция беше в основата на неплащането на пари на зърнопроизводителите в момента.

През последните месеци заради наближаването на парламентарните избори той неколкократно посочи, че ще покаже, че няма да харчи предизборно пари. Наскоро в телевизионно интервю, в отговор на въпрос по темата, вицепремиерът обясни и че не очаква натиск за "предизборно развързване на кесията" от страна на премиера, защото "той не е такъв човек". С времето Борисов станал поне толкова десен, колкото вицепремиера си по отношение на финансовата дисциплина.

По повод протестите срещу цените на тока и призивите електроразпределителните дружества да бъдат национализирани, преди дни той посочи, че пътят на национализацията води до ГУЛАГ.

При обсъждането в съвета за Тристранно сътрудничество на нова формула за изчисляване на минималната работна заплата в страната, Дянков отговори с експертен анализ в няколко страници, с който се противопостави на промяната, предложена от социалния министър Тотю Младенов.

Сред скорошните му изказвания е и това, че Фонд "Научни изследвания" е създаден така, че да тече.

В интервю пред ТВ7 в началото на месеца, вицепремиерът в оставка коментира откровено, че никое правителство досега не е направило нужната здравна реформа, защото това би свалило рейтинга на съответните политици.

Самият той се похвали, че от престижно американско издателство е получил оферта да пише книга за еврозоната и случващото се в нашия регион след началото на финансовата криза от 2008 г. Тогава Дянково обясни, че това би направил, когато излезе от политиката. Към онзи момент той предвиждаше да е още един мандат финансов министър.

Симеон Дянков е магистър и доктор по международни търговски и финансови отношения в Мичиганския университет. От 1995 г. работи за Световната банка като главен икономист по финанси и частно дело. Работи по проекти за страните, най-застрашени от кризата в световен мащаб. Участва в различни програми на банката за приватизация, корпоративно управление, регионални реформи в Северна Африка, Източна Азия и други райони на света. Водещ автор на годишния обзор на Световната банка - World Development Report 2002.

Автор на повече от 70 специализирани статии в най-авторитетните икономически издания в света - Quarterly Journal of Economics, American Economic Review, Journal of Finance, Journal of Financial Economics, Journal of Public Economics. Създател на годишния доклад Doing Business Report, най-продаваното издание на Световната банка в над 100 000 копия. Един от 100-те най-цитирани икономисти в света. Директор на научен център в Харвард, гласи официалната му биография. На поста министър на финансите и вицепремиер е от началото на този кабинет.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив