29 Март 2024, 08:29 Днес (0) | Вчера (11)

Пътните такси няма да се вдигат сега, но е-винетките вероятно ще са по-скъпи

25 Октомври 2016 09:08 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 октомври 2016, 09:27

При силен сняг "Хемус" ще се затваря заради ремонта на тунелите

Пътуването по магистрала "Хемус" тази зима ще бъде кошмарно заради ремонтите на тунелите "Витиня" и "Ечемишка". Това призна вчера регионалният министър Лиляна Павлова, която заедно с шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров обяви зимна готовност от 1 ноември, пише в. Сега.

Трудности ще има и за пътната агенция, и за поддържащите фирми, и за пътуващите. Затова се предвижда при снеговалеж магистралата в тази си част да се затваря и трафикът да се насочва по обходни маршрути. "Ще има допълнително въведени механизми от пътната агенция заедно с органите на МВР за отбиване превозните средства", каза Павлова. Лазаров допълни, че в участъците с ремонтите на тунелите движението ще бъде двупосочно в едното платно и допълнително ще затрудни движението и трафика в тях.

Затова "при необходимост" товарният трафик в посока София от Видин, Монтана и Враца ще бъде спиран при Ботевград, а тировете, които идват от Плевен и Варна, ще бъдат спирани в равната част на "Хемус". В обратната посока от София към Ботевград товарните автомобили ще бъдат спирани при една от бензиностанциите преди виадукт "Елешница" , докато приключи обработката на пътното платно или ако има голям наплив от леки автомобили. Ще бъде допускано и преминаване по старото трасе, ще се използват участъците през Искърското дефиле, както и прохода "Петрохан", но само за леките коли.

За следващата година винетките няма да поскъпват, успокои още министър Лиляна Павлова, която отчете, че към 15 октомври приходите от винетки са около 300 млн. лв. От думите й обаче се разбра, че след като се въведе електронната система за таксуване по пътищата, най-вероятно то ще е по-скъпо не само за товарните, но и за леките коли. Тя посочи, че след въвеждането на тол системата "ще има изцяло ново ценообразуване". Очаква се тази седмица ВАС да излезе с решение по обжалваната поръчка за електронната система и след като търгът приключи тя може да се въведе през 2018 г.

Обещания, че винетката няма да поскъпва имаше и миналата година преди изборите, но непосредствено след тях цената за леките коли скочи от 67 на 97 лв. Според анализа от началото на годината са се увеличили продажбите на дневните стикери за камиони и тирове, както и на месечните за леки коли. Това е съвсем логично, тъй като най-изгодните преди годишни винетки за колите скочиха от 67 на 97 лв. и водачите бяха принудени да купуват повече седмични и месечни. Както в. "Сега" писа през лятото, а след това и от пътната агенция признаха, че увеличението на цените реално доведе до голямо търсене на седмични стикери, за което дистрибуторите се оказаха неподготвени.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив