25 Април 2024, 02:50 Днес (0) | Вчера (12)

Пътнически самолет на EgyptAir е изчезнал от радарите над Гърция

19 Май 2016 09:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 май 2016, 12:10
Под лиценза на creativecommons

Очевидци твърдят, че се е взривил във въздуха

Египетски пътнически самолет, изпълняващ полет от Париж до Кайро, е изчезнал днес от радарите над Гърция или Турция, предадоха световните агенции.

Лайнерът Еърбъс А320 на авиокомпания EgyptAir е излетял от френската столица в 23:09 ч. снощи (0:09 ч. българско време днес). Според някои данни пилотите са се свързали за последно с диспечерите над гръцката столица Атина, а според други - в турското въздушно пространство, предаде ТАСС, като се позова на дубайската сателитна телевизия Ал Арабия и на египетския новинарски сайт Ал Яум ас Сабия.

Самолетът е трябвало да се приземи в египетската столица още преди един час и половина. Има сведения, че екипажът е съобщил за дим, излизащ изпод пилотската кабина, преди да бъде загубена връзката. От авиокомпанията потвърдиха в Туитър, че самолетът е изчезнал, предаде Франс прес, цитирана от БТА. На борда му има 59 пътници и 10-членен екипаж, уточняват от компанията. Според други източници, на борда е имало 66 души - 56 пътници и 10-членен екипаж, включително трима служители на силите за сигурност. Сред пътниците на самолета има 30 граждани на Египет, 15 на Франция, 1 британец, съобщи египетското министерство на гражданската авиация.

Телевизия Al Mayadeen съобщи, позовавайки се на източници от авиокомпанията, че самолетът може да е паднал в Средиземно море, предаде Sputnik, цитиран от Фокус.

Полет MS804 е изчезнал от екраните на радарите в 00:45 часа по Гринуич (03:45 българско време) в четвъртък.
Според Sky News Arabia, последната поява на самолета е била над Гърция. ДПА уточнява, че самолетът е изчезнал, след като е навлязъл на 16 километра в египетското въздушно пространство и 20 минути преди планирания час за кацане. Бил е на височина от около 11 километра.

Египетски и гръцки военни самолети претърсват района на Средиземно море, съобщи ДПА. Гърция се включи в издирването, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Към района са изпратени два самолета и фрегата. В готовност на южния гръцки остров Карпатос има вертолети, които да бъдат използвани, ако има оцелели.
Гръцкото министерство на отбраната съобщи, че се проверява информация, получена от капитан на търговски кораб, видял "пламъци във въздуха" на 130 морски мили южно от остров Карпатос.

Египетският вестник "Ал Ахрам" съобщи, че екипажът не е подавал сигнал за бедствие и за последно връзка с него е имало 10 минути преди изчезването на машината от радарите.

Самолетът А320 е в експлоатация от 2003 г.

По-късно източник от гражданската авиация на Горция, цитиран от Франс прес, е съобщил, че самолетът  се е разбил край гръцкия остров Карпатос в югоизточната част на Егейско море, докато се е намирал в египетското въздушно пространство.

Очевидци твърдят, че се е взривил във въздуха.

Египетският премиер Шериф Исмаил заяви, че са започнали издирвателно-спасителни операции и че е твърде рано да се изключи каквато и да било версия за инцидента, включително тероризъм, предаде Ройтерс.

"На този етап не можем да изключим, нито да потвърдим нищо. Трябва да приключат издирвателните операции, за да знаем причината", каза той в отговор на въпрос дали изключва възможността разбиването на самолета да е терористичен акт.

Франция ще изпрати самолети и кораби за издирването на самолета, на борда на който е имало 15 френски граждани, заяви френският премиер Жан-Марк Еро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив