24 Април 2024, 00:36 Днес (0) | Вчера (6)

Работодателите излизат на протест

31 Януари 2018 14:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 януари 2018, 14:29

Съответното уведомление за протеста вече е внесено в Столична община

Протест под надслов "Не на далаверите в енергетиката!" ще се състои  в столицата на 28 февруари. За това се договориха национално представителните организации на работодателите, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Протестът е подкрепен от браншовите организации, членуващи в АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, Национален синдикат "Защита" и синдикалните организации в участващите в протеста фирми.
Национално представителните работодателски организации призовават всички фирми, неправителствени организации и граждани, които не одобряват "наглото манипулиране на пазара и  спекулативното повишение на цената на електроенергията", да се включат в протеста. "Докато слушаме бодряшки изказвания как скокът на цените на електроенергията за бизнеса няма да се отрази на цените на стоки и услуги, НСИ отчете вече ръст на потребителските цени за м. декември. На годишна база цените на хранителните стоки са нараснали с 3,6%. Още по-голям е ръстът на цените на производител на вътрешния пазар - 5,1 % общо за промишлеността, - заявяват работодателите, цитирани от Дарик. - И това е само началото, тъй като ефектът от повишените цени на електроенергията за бизнеса далеч не е изконсумиран напълно. В същото време няма промяна в действията на компетентните органи за нормализиране на ситуацията на т.нар. свободен пазар на електроенергия."

Исканията на работодателите са прекратяване на държавната помощ за "американските централи" и засилване контрола върху когенерациите и производителите на електроенергия от ВЕИ; нов Закон за енергетиката, пълна либерализация на пазара и приемане на балансирана Национална енергийна стратегия до 2030 г.; повишаване ефективността на държавните енергийни дружества - на първо място, чрез листването им на БФБ.

Съответното уведомление за протеста вече е внесено в Столична община. Според него ществието ще се състои 10:30 до 12:30 часа, като ще премине по маршрут площад Независимост (Ларгото) – Министерство на енергетиката – Народно събрание.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив