28 Март 2024, 19:13 Днес (11) | Вчера (12)

Работодателите отхвърлиха на Тристранен съвет проектозакона за хората с увреждания

16 Октомври 2018 15:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 октомври 2018, 15:31

Единствено от КНСБ подкрепят предложените текстове, които утре влизат за одобрение в правителството

Представителните работодателски организации отхвърлиха проекта на Закона за хората с увреждания, който днес беше разглеждан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Критики към проектозакона изказа вицепремиерът Валери Симеонов, от КТ "Подкрепа" също обявиха своите резерви. Единствено от КНСБ подкрепят предложените текстове, които утре влизат за одобрение в правителството, предаде БНР.

Вицепремиерът Валери Симеонов обобщи законопроекта като противоречив. Той добави, че по общо убеждение има сериозни пропуски и че законът е правен под натиск, с излишно, ненужно напрежение.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал посочи, че има безпрецедентен натиск. Според него проектът "ще реши някои проблеми, свързани с нечий рейтинг или със спиране на протести, но той за нас няма да реши проблемите на хората с увреждания".

Според Димитър Бранков от Стопанската камара квотите за наемане на хора с увреждания и санкциите не насърчават бизнеса: "Така наречената "компенсационна такса" е практически уреждане на данък в пълно противоречие с управленската програма на правителството, с обещанията, които са давани преди изборите, разбира се. Неясно е защо точно използваме термина такса. Таксата противоречи и на Закона за държавните такси. Нито се предоставя услуга, нито се извършва някаква дейност. Всичкото това са въпросителни, на които не виждаме отговор нито в мотивите, нито в оценката на въздействие".

Омбудсманът Мая Манолова обясни, че квотите и наказанията имат алтернатива.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" открои проблема с достъпността.

Въвеждането на квотите и според президента на КТ "Подкрепа" няма да реши проблема. Димитър Манолов каза: "Твърде много са хората, които ще предпочетат 30% от минималната работна заплата и да си спестят това главоболие". Манолов се обърна и към омбудсмана Манолова и поиска подкрепа за кампания срещу нощния труд.

Единствено от КНСБ подкрепят законопроекта.

Проектът на Закон беше внесен от социалния министър Бисер Петков. В него се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания – индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест. От януари интеграционните добавки трябва да се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив