13 Май 2024, 19:04 Днес (12) | Вчера (0)

Работодателски организации се обявиха срещу готвените промени в Закона за енергетиката

12 Март 2016 17:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 март 2016, 17:08

Според тях промените в закона дават възможност за „служебно“ разпределяне на десетки милиони левове към конкретно дружество – ТЕЦ „Марица изток – 2“

Национално представителните работодателски организации се обявиха срещу промените в Закона за енергетиката, внесени в НС на 02.03.2016 г.

С този законопроект се допуска разширяване на обема на студения резерв, т.е. предвиждат се допълнителни количества за разполагаемост, респективно разходи, свързани с осигуряване на допълнителни резервиращи мощности, което неизбежно ще се отрази на финансовите потоци в електроенергийната система – по експертна оценка с около 40 млн.лв.", се казва в нарочно писмо от работодателите.
Те посочват, че формалният запис на предложението за нова ал.4 към чл.36 предполага невключването им в ценовата компонента "задължения към обществото”, но не отговаря на съществения въпрос – как ще се финансират тези допълнителни количества. Очевидният източник е дейността на системния оператор (ЕСО), което означава бъдещо преразглеждане на цената за достъп, разширяване калкулацията при цялостното ценообразуване и в крайна сметка – отново всичко ще се плати от индустриалните и битовите потребители, се казва в писмото.
Работодателите подчертават, че промените в закона дават възможност за "служебно" разпределяне на средства в размер на десетки милиони левове към конкретно дружество – ТЕЦ "Марица изток – 2” и коментират, че това може да се превърне в нарицателен пример за държавна помощ в нарушение на всичкиправила.

Формалните аргументи за целостта и сигурността на електроенергийната система са в противоречие с европейската концепция за единен енергиен пазар, за намаляване на националния студен резерв и споделяне на капацитети между страни-членки при необходимост, се казва още в документа.

Според работодателите, и сега наличният студен резерв е напълно достатъчен за нормално функциониране на системата, а дори евентуална необходимост от увеличаването му може да бъде осигурена по действащите правила.

Ао този законопроект бъде приет, това ще е драстичен пример за национално нормотворчество в противоположна на европейската концепция посока, за което отново ще трябва да платят българския бизнес и гражданите. За нас подобно "решение" е абсолютно недопустимо, се казва още в работодателския апел.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив