19 Април 2024, 15:18 Днес (9) | Вчера (11)

Разговорите за климата в Женева започнаха с призив за единство

09 Февруари 2015 10:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 февруари 2015, 09:57
Под лиценза на creativecommons

Да работят като "един отбор" и да пренебрегнат историческите различия при договарянето на глобална сделка за намаляване на въглеродните емисии

Този призив към делегатите от над 190 страни от цял свят отправи президентът на преговорите за климата на ООН Мануел Пулгар Видал, който е и министър на околната среда на Перу, цитиран от RTCC, при откриването на шестдневните разговори на високо равнище в Женева (от 8 до 13 февруари 2015 г.).

Амбицията на срещата е да разработи проектотекст на голямото климатично споразумение, което се очаква да подпишат през декември в Париж 195 държави.Междинните разговори под егидата на ООН целят да се постигне до края на годината най-всеобхватното досега споразумение за борба срещу климатичното затопляне. То трябва да продължи протокола от Киото за периода след 2020 г. и да ограничи повишаването на световната температура до +2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната ера.

"Всеки ден трябва да бъде успех, докато стигнем до крайъгълния камък, трябва да носим тази отговорност," каза Мануел Пулгар Видал. По думите му всички участници са част от един отбор. "Това не е състезание."

Кристиана Фигерес, ръководител на Секретариата по изменение на климата на ООН предупреди, цитирана от АФП, че ограничението ръста на световните температури над 2 градуса от прединдустриалните времена ще отнеме много по-дълго от очакваното време. По думите й, каквото и да бъде договорено в Париж, то няма да е достатъчно, за да се избегнат опасните нива на затопляне, освен ако не бъдат поети конкретни ангавименти от страна на държавит еи бизнеса.

Дискусиите започнаха с пленарна сесия, след което ще продължат под формата на работни заседания при закрити врата. Държавите имат по-малко от четири месеца преди договореното предложение да бъде изпратено до националните столици, както и десет месеца преди да бъде планирано за подпис в Париж.

Сегашният подготвителен текст съдържа 38 страници и включва около 2 000 реда с предложения за сделка, в това число данъци за въглеродни емисии, бюджети и цел за нулеви емисии. Идеите трябва да бъдат рационализирани в предстоящата седмица, обясни Дан Райфшнайдер, който председателства разговорите.

Учените предупреждават, че емисиите парникови газове трябва да бъде радикално овладяни, за да се избегнат най-лошите последици от промените в климата – като наводнения, суши и повишаване на нивата на морските води. Световната метеорологична организация потвърди, че 2014 г. е била най-топлата година, регистрирана досега на Земята.

Пулгар Видал признава, че последният кръг от преговори, които той води в Лима, Перу през декември миналата година остави много въпроси нерешени, разкривайки редица "политически трудности." Преди всичко става дума за това как тежестта по съкращаването на въглеродни емисии ще бъде споделена между развитите и развиващите се страни в рамките на ново споразумение, което  трябва да бъде "приложимо за всички".

Визирайки групата от държави от Г77 (най-голямата междудържавна организация на развиващите се страни) и Китай, говорителят на Южна Африка изтъкна, че всяко ново споразумение трябва да заложи на диференцираната отговорност, с която богатите и бедните страни се справят с изменението на климата.

Основните замърсители – Китай, Съединените щати и Европейския съюз, вече очертаха плановете си за ограничаване на емисиите. Фигерас изрази очаквания всички големи икономики ще представят национални планове за ограничаване на парниковите емисии от 1 октомври, за да има време за секретариата да ги разледа преди срещата в Париж.

Делегатите на Австралия пък наблегнаха на това, че парижкото споразумение ще трябва да отрази увеличението на вредните емисии извън развития свят, като визира група държави, включваща САЩ, Япония и Русия.

Разговорите днес са с  фокус върху това как сделката от 2015 г. ще гарантира всеобщо намаляване на емисиите, докато в понеделник акцент на разговорите ще се адаптацията, финансирането и компенсациите, загуби и щети от климатитните промени.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив