25 Април 2024, 18:16 Днес (14) | Вчера (12)

Разсрочват високите зимни сметки за ток

19 Януари 2017 09:01 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 януари 2017, 09:02

Потреблението на електроенергия е с 61,7% по-високо в определени дни

Високите зимни сметки за ток може да бъдат разсрочени. Това стана ясно след проведени разговори на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова с представители на ръководствата на трите електроразпределителни дружества (ЕРП-та). Сметките за ток ще се разсрочват, след като клиентите на ЕРП-та представят съответните документи, обявиха от Министерството на енергетиката. Трите ЕРП-та са се ангажирали да проверят всеки сигнал, свързан със съмнения за размера на сметката, пише в. "Стандарт".
Предвид повишеното потребление на ток през декември 2016 г., ЕНЕРГО-ПРО дава възможност на своите клиенти да разсрочат сметките си, обявиха от компанията. Клиентите на ЕРП-то, които имат затруднения да покрият задълженията си в срок, могат да подадат искане за разсрочване в най-удобния за тях клиентски център. Специалистите на дружеството ще разгледат всяко искане и ще се свържат с клиента, за да му предложат индивидуална схема за разсрочване.
По подобен начин става разсрочването на сметки и към другите две ЕРП-та ЧЕЗ и EVN. В ЧЕЗ например искат протокол за разсрочване на плащанията, който може да бъде сключен във всеки Център за обслужване на клиенти. Токът на клиентите, които договорят разсрочване, няма да бъде спиран.
Средната сметка за декември 2016 г. на домакинствата в Североизточна България е 45 лв. и е с 10% по-висока спрямо същия период на 2015 г., обявиха от ЕНЕРГО-ПРО. Причината за това е рязкото застудяване - средната температура по данни на НИМХ през декември 2016 г. е с 4,3 градуса по-ниска от същия месец на предходната година. Заради значително по-студената зима през януари продължи по-голямата консумация на ток. През първите 10 дни на годината ЕНЕРГО-ПРО отчете с 6,5% по-високо потребление. Пикът е бил на 11 януари, когато консумацията на ток от клиентите на ЕНЕРГО-ПРО е била с 61,7% по-високa спрямо същата дата на 2016 г.

Българските граждани трябва да бъдат спокойни - всичко по отношение на предстоящите сметки за ток и уредите ще бъде под непрекъснат контрол на държавата, заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова след заседанието на Министерски съвет. Лично тя няма съмнения във фактурите, но посочи, че "трябва да бъдем сигурни в сметките, които потребителите трябва да платят".
По-рано вчера от енергийното министерство обявиха, че започват извънредни проверки в трите ЕРП-та съвместно от екипи на ведомството и на Комисията за енергийно и водно регулиране. Проверките са свързани с високото потребление на ток и неизбежно по-високите сметки. Ще бъдат проверени сметки за декември  и януари. "Фактурите ще бъдат проверявани на база оценка на риска, за да видим правилно ли са определени", обясни Петкова. Тя допълни, че потреблението е рекордно за последните 20 години, като консумацията на ток се е повишила с 12% спрямо предходната година. Заради лошото време и обилните снеговалежи е подавана информация от дружествата за затруднен достъп до населените места и до електромерите за отчитане, но Петкова се надява, че трудностите ще бъдат преодолени, като напомни, че контролът за периодичното отчитане на уредите е на КЕВР.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив