25 Април 2024, 13:10 Днес (7) | Вчера (12)

Разширяването на ЕС ще доведе до “бум” на инвестиции от немски компании в новоприетите държави

25 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Германия проявява най-сериозен инвеститорски интерес към Чешката република, Полша и Унгария

Разширяването на Европейския Съюз ще доведе до “бум” на инвестиции от немски компании в новоприетите държави. В допълнение 85% от компаниите очакват, че разширяването ще има положителен ефект върху инвестициите в новоприетите държави. Въпреки това, много немски предприемачи не бързат с инвестирането на изток и изчакват отпадането и на последните прегради пред търговията и инвестициите. Това сочат резултатите от изследване, проведено от Ърнст и Янг.
От всички страни от бившия Източен блок, Германия проявява най-сериозен инвеститорски интерес към Чешката република, Полша и Унгария. Почти всяка втора компания, която е инвестирала в Източна Европа през последните 5 години, има инвестиционен проект в една от тези три държави. “Поради икономическия застой в Германия, все по-голям брой компании се ориентират към Източна Европа”, каза Гюнтер Шпилман, съдружник в Ърнст и Янг България и автор на изследването. “Най-важните аргументи за инвестиране в новоприета страна-членка на ЕС или Русия са обещаващите пазари и ниските разходи за производство”, уточни г-н Шпилман, който в Ърнст и Янг отговаря и за развитието на нов и вече съществуващ немскоезичен бизнес в България и Югоизточна Европа.
През следващите години Чешката република, Унгария и Полша ще останат предпочитано място за немските инвеститори. Шестдесет процента от компаниите, които вече са инвестирали в Източна Европа, имат конкретни планове за нови инвестиции през следващите 2 години. Значението на България, Румъния и Русия като инвестиционна цел също нараства. Почти всяка трета компания в Германия, която иска да инвестира в Източна Европа, включва Русия в сметките си.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив