28 Март 2024, 13:48 Днес (7) | Вчера (12)

Райфайзенбанк тества плащане с лицево разпознаване

08 Март 2021 10:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 8 март 2021, 11:30
Райфайзенбанк

Развитието на безконтактната технология прави възможна появата на пазара на все по-разнообразни високотехнологични решения за плащане. Непрестанната еволюция в картовите разплащания е факт, а един от двигателите е успешното партньорство между финтех компании и утвърдени финансови организации с голяма клиентска база.

След като през 2020 г. въведе редица подобрения по мобилното и онлайн банкиране и пусна дигитални портфейли за удобно плащане със смартфон за всички свои картодържатели, Райфайзенбанк стартира пилотен проект за плащане единствено с помощта на лицево разпознаване. Целта е да се видят нагласите на потребителите в България към плащането по този иновативен начин.

Тестовете се реализират в партньорство със стартъпа PayByFace като част от Visa Innovation Program – инициатива на Visa и Eleven Ventures за подкрепа на навлизането на последните финтех иновации в реалния бизнес на утвърдените компании.

"За нас е изключително вълнуващо да тестваме плащания с лицево разпознаване и да видим каква е нагласата на българските потребители към един от най-новите методи за идентификация. Този пилотен проект, съвместно с PayByFace, за нас е поредната стъпка в посока предоставяне на още по-интересно, сигурно и удобно плащане за нашите клиенти, тъй като банковата карта на клиентите реално е тяхната усмивка." – казва Мариела Атанасова, директор "Индивидуално банкиране" в Райфайзенбанк.

Михай Драгичи – основател и изпълнителен директор на PayByFace, заяви: "В PayByFace сме развълнувани, че имаме възможност да тестваме нашата система за разплащане, базирана на разпознаване на лица, в партньорство с Райфайзенбанк България. Този пилотен проект представлява изключителна възможност за нас да спечелим доверие чрез асоциация". Емануеле Конти-Веки, съосновател на PayByFace и финансов директор, добави: "Много сме благодарни на Рене и нейния екип в Eleven, както и на екипа на Райфайзенбанк. Програмата за  иновации на Visa беше ключова при координирането на взаимодействията между Райфайзенбанк и PayByFace."

"Радваме се, че работата ни със стартъпите в Програмата за иновации на Visa, която ръководим през последните две години, дава своите плодове и затвърждава хипотезата, че между стартъпите и големите компании може да има много добро партньорство, от което всички печелят, най-вече клиентите.” – отбелязва Рене Томова, Дизайн Партньор в Eleven Ventures.

За да могат да плащат само с разпознаване на лицеви черти, потребителите трябва да се регистрират в приложението на PayByFace, където да си направят селфи и да въведат данните на платежната си карта. На касата пък е монтирано устройство – таблет, който разпознава лицевите черти на клиента, за да разреши плащането. Така клиентът получава продукта без да се докосва до нито едно устройство, а лицето му замества платежната карта.

Засега иновативната услуга е в тестови период и е достъпна за клиентите на Райфайзенбанк, които плащат в бистро "Луна" в офис център ЕКСПО 2000, където се намира и централата на банката. Тестовият период на услугата ще продължи до края на април 2021 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив