18 Април 2024, 18:01 Днес (11) | Вчера (11)

Регулации трябва да направят по-прозрачни бързите кредити

06 Декември 2013 12:09 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 6 декември 2013, 12:10
Под лиценза на creativecommons

Потребителите, много трудно се ориентират в това море от кредитиращи институции, от тези реклами, които ни заливат отвсякъде. Така че, със сигурност ще е добре да има законови регулации, които да направят този тип кредити по-прозрачни

Това коментира Райна Миткова –Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България, цитирана от агенция "Фокус".

В България все още нямаме култура на потребяване на финансови продукти, допълва тя. 

От много скоро, започнахме да живеем на кредит, да ползваме било кредитни карти, било различен тип кредити и за съжаление все още финансовата ни грамотност - как да прочетем правилно условията, дали този кредит точно е за нас, как да го ползваме, как да го плащаме, е далеч от исканото ниво, подчертава Тодорова.

Попитана дали има нужда от регулация и на прехвърлените, изкупените вземания, когато има смяна на кредитора, тя посочи, че такава регулация ще донесе спокойствие както за кредиторите, така и за потребителите.

За съжаление законът не обръща внимание какво се случва, ако изпитваме затруднения и от клиент, ние се превърнем в длъжник. А в този случай, обикновено в комуникацията се включват трети лица, в някои случаи се стига и до прехвърляне на вземането. Тоест вече имаме друг кредитор. И законът нищо не казва – кой може да бъде нашият друг кредитор, по какъв начин да се отнася с нас, как да събира това вземане, описва ситуацията тя.

Според нея това дава възможност дори за злоупотреби.

"За мен би било една положителна стъпка, ако се обърне внимание на този тип сектор - да има определени критерии, определена прозрачност на какви критерии да отговарят компаниите, които изкупуват този тип вземания", обяснява тя.

"Така, както законодателят е поставил изисквания каква да бъде кредитиращата институция, има определени изисквания, какви да бъдат дори ръководителите на такъв тип институция, редно е да има също може би не толкова строг, но все пак да има контрол кои ще са нашите нови кредитори. Тоест, какви са тези компании, които купуват нашите вземания", коментира Тодорова.

В Асоциацията са обсъждали, че БНБ или друг регулатор, е добре да поставят изисквания за фирмите, които изкупуват задължения.

"Редно е, да има някакви критерии към компаниите, които купуват вземания, да има дори лиценз, да има действително едни по-строги регулации какво се случва в този сектор. Мисля, че законодателят ще е добре да обърне поглед и в тази посока", посочи Тодорова и допълни, че от Асоциацията на колекторските агенции в България вече обмислят конкретни предложения, които ще предостави като свое становище.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив