18 Април 2024, 23:37 Днес (11) | Вчера (11)

Рекорден брой компютри заразени с вируси през февруари

27 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Февруари се оказа истински буфер за компютърни вируси, засягащи компютрите, работещи под Windows, съобщава Investor.bg.

След като потребителите едва успяха да се справят с червея MyDoom, компютрите им бяха засегнати от мутирали версии на досадния вирус.
Нещата обаче съвсем не спряха дотук. Фирмите за антивирусна защита предупреждават за нова вълна от вируси, която атакува компютрите.
Най-опасен в момента е червеят Netsky.C, следван от мутиралата версия MyDoom.F и вредителят Bizex, който се пренася чрез мрежата за моментни съобщения ICQ.
Заради MyDoom.A, първата версия на MyDoom, и последвалата го вълна от вируси и спам февруари се превръща в един от най-лошите месеци за компютърните потребители и IT сектора. MyDoom.A се оказа най-заразният вирус на всички времена, сочат данните на компанията MessageLabs. Според нея повече от 54 милиона копия от червея са се разпространили в мрежата от излизането на вируса на 25 януари.
MyDoom.A се самоунищожи на 12 февруари, но все още в мрежата циркулират негови мутирали версии.
Най-опасни от наследниците на MyDoom са Doomjuice и Deadhat, които не се разпространяват чрез електронната поща, нито използват мрежите за обмен на файлове за директна връзка с компютрите. Двата вируса сканират на случаен принцип интернет адреси и заразяват вече засегнатите от Mydoom машини, използвайки вратичката, оставена от първата версия на червея.
Най-често използваните събджекти от MyDoom са:

Re: important
I"m back!
stolen
excuse me
Re: does it?
read it immediatelly
trust me
illegal...

Потребителите трябва да внимават и за вирусите Bagle.B, Netsky.C, MyDoom.F и Bizex.
В момента Netsky.C се разпространява по-бързо в сравнение с останалите вируси. Заразата се разнася чрез електронната поща и мрежовите устройства.
Като останалите вируси които поразяват Windows програмата примамва хората да отварят атачмънтите и когато това стане вирусът копира адресите от пощенската кутия и се препраща автоматично.
Вирусите се разпространяват и чрез ICQ и програмата за сваляне и обмяна на файлове Kazaa.
Обикновено съобщенията съдържат "", "here is the document.", "*lol*", "are you a teacherin the picture?" и още много други. За да бъде избегната опасността, достатъчно е да бъде изтрит атачнатия файл, който обикновено е с разширение.exe, .scr, .zip, .cmd или .pif.
Червеите са опасни за компютри, работещи с Windows 95, 98, ME, NT, 2000 и XP.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив