28 Март 2024, 23:43 Днес (11) | Вчера (12)

Реформа в МВР - най-рано от средата на 2016 г.

18 Ноември 2015 15:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 ноември 2015, 11:51
Под лиценза на creativecommons

До 20 февруари МВР ще прави анализи, разчети и концепция за реформата в МВР, за социалния пакет на служителите в сектора за сигурност, начините за пенсиониране, прекатегоризиране

И след това ще ги представи пред синдикатите за обсъждане. Като се планира промените да бъдат обсъдени обстойно и да влязат в сила едва от средата на следващата година.

Това е било обсъждано на среща между вътрешния министър Румяна Бъчварова, ръководството на МВР, шефът на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова и синдикатите от сектора за сигурност. По време на разговора били обсъждани най-общо възможните варианти и идеи за промени в сектора.

От синдикалните организации разказаха, че по време на дискусията нямало конкретни предложения, които да са били сложени на масата за обсъждане. А по-скоро се говорело по-общо за възможните решения и варианти, но без да се влиза в уговорки кое се приема, кое не и кое как ще стане. Накрая било уговорено, че до края на февруари ръководството на МВР ще направи цялостен план, концепция и разчети и ще ги предложи за преговори вече по същество. От ведомството поели ангажимент, че промените ще станат едва от средата на следващата година и то след внимателно и обстойно обсъждане.

Първоначалните идеи, от които ще се тръгне към разговори догодина, основно стъпват, макар и в по-лекия вариант и след правителствените компормиси, на измененията, които се опита да прокара финансовото министерство със закона за държавния бюджет. И които предизвикаха недоволството и протестите в сектора за сигурност.

Намеренията са залегналите в закона за бюджета промени, които сега бяха оттеглени, да бъдат прокарани с поправки в законите за институциите в сектора за сигурност, но в доста по-лек вариант. Отпадането на 20-те заплати при пенсионирането на служителите и предвиждането на обезщетения от 10 заплати например се очаква да важи само за новоназначените служители. МВР ще поиска съгласие отпуските да бъдат намалени от 30 на 20 работни дни годишно. Ще се обсъжда и порционът да се определя всяка година, но не както предлагаха от министерството на финансите - с проекта за бюджет централизирано, а да зависи от ръководителите на съответните звена и служби.

Друг основен спорен въпрос, който ще се опитат да прокарат от МВР, е замяната на растежа на заплатите само заради трудов стаж с ръст заради добра работа и постигнати резултати. Идеята е натрупаните досега пари от прослужен клас да бъдат включени към основната заплата, а оттук-насетне заплащането да расте заради напредване в йерархията, както и на базата на обективна система за оценка за постигнати резултати. От МВР заявяват и готовност за изработване заедно със синдикатите на тази нова система за оценка на добрата работа.

Във ведомството възнамеряват и да прекатегоризират служителите, като администрацията мине по закона за държавния служител. Това ще засегне около 5500 души от общата и специализирана администрация - юристи, счетоводители, финансисти, международни отдели и др. Опасенията на служителите в сектора за сигурност, че прекатегоризирането ще засегне и дознатели например, били безпочвени, увериха от екипа на Бъчварова.

Все още се обсъжда как тези, които трябва да минат от назначени по закона за МВР към закона за държавния служител, да бъдат наети без конкурси. И как и кога да им се изплащат обезщетенията, които ще им се дължат заради прекратяване на правоотношението по закона за МВР.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив