19 Април 2024, 08:52 Днес (0) | Вчера (11)

Роднините на загиналите в самолетната катастрофа ще получат различни обезщетения

02 Април 2015 16:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 април 2015, 17:39
Под лиценза на creativecommons

Семействата на загиналите в катастрофата със самолета Airbus A320 на Germanwings ще получат много различни обезщетения, в зависимост от националността си, страната, в която са купили билетите си и доходите си, заявиха адвокати пред "Ройтерс"

Искове могат да бъдат подавани в страната, където е купен билетът, държавата, в която е регистриран превозвачът, страната, към която се е бил отправил полетът или родната държава на пътника.

Сумите, давани като обезщетения обаче се различават от страна до страна, като семействата на жертвите от САЩ често получават най-много. Джеймс Хийли-Прат от нюйоркската Stewarts Law LLP коментира, че британските семейства, загубили пълнолетен син или дъщеря могат да очакват около 30 000 долара, а американските – 2.2 милиона долара. "Това се случва независимо че двамата пътници са имали сходно преживявания в последните минути на катастрофиралия самолет", казва той.

Например, по силата на закона за фаталните инциденти, британските семейства могат да поискат обезщетение за тежка загуба от около 19 хиляди долара. Допълнителна сума се отпуска за разходи по погребението, както и според това до каква степен семейството е било зависимо от доходите на жертвата.

Германия изчислява обезщетението въз основа на загубените приходи на жертвата и други финансови последствия, например пътни разходи, и обикновено няма отделно обезщетение за причинено страдание, коментира адвокат Алмар Гиемула.

По тази причина повечето искове ще бъдат основани на финансови обстоятелства, което означава, че фактът, че летателната школа на "Луфтханза" е била наясно с депресията на пилота Анреас Лубиц няма да е от значение в много държави, освен в САЩ.

Germanwings обяви, че 144-те пътници в самолета са от 18 държави. Повечето са от Германия и Испания, а трима – от САЩ.

"Може да възникне ситуация, при която двама пътници седят един до друг, но стойността на обезщетенията е коренно различна", казва Джим Морис от лондонската кантора Irwin Mitchell. Той казва, че очаква тази катастрофа ще е много скъпа за застрахователите, а Lufthansa едва ли ще опита да отрече пълна вина.

Източници в застрахователния бранш коментират, че застрахователните фирми ще спазят полиците си за Lufthansa и Germanwings, въпреки че авиолинията призна, че е била наясно, че Лубиц е имал период на тежка депресия.

Германската Allianz, която е основният застраховател обяви в сряда, че всички искове ще бъдат изпълнени изцяло, честно и възможно най-бързо. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив