19 Април 2024, 09:12 Днес (1) | Вчера (11)

Русия: "Гражданската отговорност" може да напусне автосервизите

15 Януари 2018 12:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 януари 2018, 12:10

Натуралното обезщетение в автосервизите е силно критикувано от бранша

Банката на Русия подготви проект на указание за временно лишаване на застрахователи от правото да осъществяват обезщетение посредством ремонт по задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност". Регулаторът предлага компании да бъдат отстранявани от натуралните обезщетения за срок до една година, ако делът на нарушенията при възстановителния ремонт надвишава 1%. По данни на банката, ремонти вместо парично обезщетение се прилагат в 10% от застрахователните случаи по "Гражданска отговорност". Защитници на автомобилистите вече определят ремонтната реформа като провалена, а определеният от регулатора невисок праг за отстраняване на застрахователите може съвсем да прекрати тази практика.
Припомняме, в края на април миналата година застрахователи получиха правото да предлагат на собствениците на автомобили вместо парично обезщетение да ремонтират директно автомобила си в автосервиз. Компаниите изготвиха списъци на автосервизи, които да предложат на вниманието на потърпевшите клиенти. Условието да има натурално обезщетение е автомобилът да е на възраст не повече от 2 години и да бъде ремонтиран в оторизиран сервиз. За работа на автомонтьорите се дават не повече от 30 дни, като автосервизът трябва да отстои на не повече от 50 км. от мястото на пътния инцидент или аварията, или местодомуването на возилото. При неизпълнение на някое от условията и при увреждане здравето на собственика при ПТП обезщетението може да бъде само парично.
Централната банка в своя проект предлага застрахователи да бъдат отстранявани от възможността да предлагат ремонтно обезщетение за срок до половин година, ако нарушенията при организиране на ремонта са над две, но не повече от 1% от общия брой ремонтирани автомобили, и за срок до една година, ако тези нарушения превишават 1%.
Регулаторът фиксира такива нарушения при разглеждане жалбите на потребителите, като самият факт на подаване на жалба не представлява свидетелство за нарушение.
По данни на Централната банка, към момента ремонтът е предпочитан пред паричното обезщетение в 10% от всички застрахователни случаи по "Гражданска отговорност". През миналата година в Централната банка на Русия са постъпили около 200 жалби срещу натуралните обезщетения, като според регулатора, това представлява незначителен процент от общия обем на застрахователните жалби (към деветмесечието на 2017 г. по ГО са  урегулирани 2,2 млн. застрахователни случаи).
Още с появата си и до днес натуралната реформа на обезщетение е остро критикувана от различни организации в автомобилното застраховане. Според Руския съюз на автомобилните застрахователи (РСА) въпреки че е замислена като средство за борба с измамите, реформата по никакъв начин не променя положението на пазара. Срещу реформата се обявиха и автомобилните дилъри, които се възпротивиха на ремонтните справочници на РСА. По думите на президента на асоциация "Руски автомобилни дилъри" Олег Мосеев, цените в тях силно (до 50–70%) се отличават от препоръчаните, прилагани от дилърите.
По оценка от Асоциацията за защита на застрахованите, към момента от натуралното обезщетение се възползва регулярно само "Росгосстрах".
От Централната банка посочват, че бележки по проекта се приемат до 25 януари т.г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив