28 Март 2024, 22:25 Днес (11) | Вчера (12)

Русия създава Национална презастрахователна компания

22 Юни 2016 13:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 юни 2016, 13:43

Депутатите се отказаха от създаването на държавен застраховател по автомобилната ГО

Депутатите от Руската Държавна Дума приеха на второ и трето (окончателно) четене Закона за създаването на Национална презастрахователна компания със задължително прехвърляне от страна на презастрахователите на 10% от риска за презастраховане в тази компания.
По-рано одобрената от ресорния комитет поправка за предоставяне на Централната банка на Русия правото за създаване на държавен застраховател по автомобилната "Гражданска отговорност"  не влезе в окончателната редакция на закона.

Както писа ИНСМАРКЕТ, идеята за държавен презастраховател дойде след като ЕК наложи санкции на Русия и така множество руски компании и обекти бяха включени в "забранителния списък", по който руските застрахователи не можеха да презастраховат риска заради липса на капацитет и заради отказ на чуждестранните презастрахователи от тези рискове. Банката на Русия притежава 100% от акциите на Националната презастрахователна компания. По оценка на руското финансово министерство, новият презастраховател ще е системообразуваща компания и монополист в сектора. В нея ще се акумулират около 30% от целия обем презастрахователни премии на Русия.
Към 2014 г. обемът на презастрахователния пазар в Русия възлиза на 138,5 млрд. рубли, от които над 100 млрд. рубли са прехвърлени на межуднародния пазар.
През последните 3 години обемът премии, прехвърлени на международния пазар надвишава  260 млрд. рубли. В същото време обемът презастрахователни премии, постъпили от международните пазари в Русия възлиза на малко над 40 млрд. рубли.

От окончателната редакция на законопроекта отпадна спорната точка дали страната да има държавен застраховател по автомобилната "Гражданска отговорност".
ИНСМАРКЕТ вече писа, че управлението по държавно-правните въпроси към президента на Русия внесе отрицателно становище по предложението на руския финансов регулатор – Банката на Русия, за създаването на такъв държавен застраховател. Според Държавно-правното управление към президента на Руската Федерация, "визираната норма противоречи на действащото законодателство за задължителното застраховане на гражданската отговорност на собствениците на автомобили".
От Централната банка бяха мотивирали искането си с това, че пазарът се нуждае от "потенциален инструмент при необходимост държавата да може да управлява тази пазарна система".
Първоначално руските депутати приеха поправката, но след представеното становище от президентството точката отпадна от законопроекта.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив